Над 70 проекта мерят сили в Международния ден за програмиране

Над 70 проекта мерят сили в Международния ден за програмиране

Над 50 ученически проекта и повече от 20 методически разработки са постъпили в различните състезателни категории за Международният Ден на Scratch, който ще се проведе в Юнашкия салон във Варна.

Събитието, което се провежда за девета поредна година и се радва на изключителен интерес, се организира от Община Варна в партньорство с Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Очаква се в Деня на Scratch да се включат над 150 варненски ученици, учители и родители, които ще демонстрират знания, умения и компетентности по програмиране и STEM-проекти.

За учениците от трети и четвърти клас е конкурсът за анимация, а от трети до седми клас – за най-атрактивна компютърна игра. Учителите и обучителите се състезават за методически разработки, в които могат да участват по темите „Визуално програмиране със Scratch“, „Изчислително мислене (Computational Thinking) и Scratch“, а също и с проекти „Scratch и STE(A)M“.

Ученическите отбори се оценяват в конкурса „STE(A)M приятели“, а ако екипът включва дете и неговите родители - проектът им ще се състезава в „STE(A)M фамилия“. Екипът по компютърни науки на ВСУ „Черноризец Храбър“ подготви методически ресурси за учители, които ще предостави в Деня за програмиране.

Scratch е среда за програмиране, в която се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. Позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране.

Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация. От 2018 г. програмирането със Scratch е включено в учебниците за трети клас по Компютърно моделиране.

По време на Деня на Scratch, родителите на третокласници ще могат да научат на място какви умения развива компютърно моделиране в училище или в извънкласните форми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ