Над 650 БГ проекта получават 114 млн. евро по “Хоризонт Европа”

Над 650 БГ проекта получават 114 млн. евро по “Хоризонт Европа”

Фирмите у нас с повече средства в следващата програма

Над 650 български проекта са получили 114 млн. евро по програма “Хоризонт Европа”. Това каза еврокомисарят по иновациите, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на 20-годишния юбилей на Евроклуба към Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

По думите й има нови възможности, но е хубаво страните от Централна и Източна Европа да са по-активни. “5.6% от средствата по програма “Хоризонт” са за 13 държави-членки, най-скоро присъединилите се, а останалите са за 15 страни. Разликата е много голяма”, коментира Габриел. Тя допълни, че в следващия програмен период тези страни ще разполагат с 3.3% от общия бюджет, който е 100 млрд. евро,

Или това са 3.3 млрд. евро.

Сегашните средства са 900 млн евро.

Нов момент в “Хоризонт Европа” са т. нар. мисии, които са действия, задължаващи ЕК да показва резултати до 3 години. Това са мисии за цифровизацията, за енергийната ефективност, борбата с рака, опазването на водите, земеделието. “Всъщност всички теми от нашето ежедневие са обхванати от тези мисии, но за първи път имаме задължение да покажеш резултат”, завърши Габриел.

Европейският съвет за иновации пък ще създаде ново гише, с което ще се финансират стартиращи и най-вече - малки и средни предприятия. “70% от бюджета на Европейския съвет за иновации е точно за тези предприятия - те са гръбнакът на икономиката”, допълни еврокомисарят. Бюджетът на съвета е 10 млрд. евро. Сред първите покани за него пък са кандидатствали

15 български стартъпа,

получили финансиране за 1.9 млн. евро. Съветът предлага основно 2 инструмента - “изследвач”, с който се финансира процеса от идеята до получаване на готов продукт, и “акселелатор”, който подпомага реализирането на продукта на пазара.

На въпрос за предизвикателствата пред новата ЕК, Габриел коментира, че в момента е важно да се договори цялостен пакет, който да защити правата на гражданите при Брекзит. Тя напомни, че студентите, които са на обменни програми сега, няма да бъдат засегнати. От 2021 г. обаче страни като Великобритания ще станат “трети страни” по тези програми, но могат да бъдат третирани като асоциирани членове. Това се отнася за “Еразъм” и за “Хоризонт 2020”. “Имаме малко време - между 9-11 месеца, но имаме ясни принципи, а когато тези отговорности са споделени, няма причина Великобритания да не е близък приятел”, допълни еврокомисарят.

“БТПП неотклонно работи за това

да се следва европейското бъдеще на България”,

увери председателят на палатата Цветан Симеонов. Делата на Евроклуба, който днес навършва 20 години от създаването си, следва плътно тази линия за по-добро бъдеще. Първоначално замисленият вариант Евроклубът да бъде среща на българския бизнес с журналистите, търговските представители от страните от ЕС продължава да работи с тази цел.

“Европейската ценност е това, което ни обединява последните 20 години, това, което ни движи напред - тя прави българите с по-високи доходи, а децата ни - по-щастливи.”, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Според нея тази година ще се случат интересни неща в Европа - още началото на 2020 година започна с дебати за социалните ценности на Стария континент,

за единна минимална работна заплата,

за бъдещето на кохезионната политика и готовността на България да участва в тях. “Това са важни теми, защото специално в социалната сфера, големите реформи, които България е направила, е разчитала на европейските средства и на Европейския социален фонд”, допълни социалният зам.-министър.

На събитието присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на Хърватия у нас Н. Пр. Ясна Огняновац, посланикът на Финландия Н. Пр. Пайви Блинника, и посланикът на Румъния Н. Пр. Йон Гълеа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.