Вижте колко семейства на ученици са одобрени за еднократната помощ от 300 лева

Вижте колко семейства на ученици са одобрени за еднократната помощ от 300 лева

Семействата на близо 38 000 първокласници или 2/3 от всички 58 593 и близо 29 000 осмокласници вече са одобрени да получат еднократната помощ от 300 лева в началото на новата учебна година, казаха от Агенцията за социално подпомагане.

Към 15 септември дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) в цялата страна са издали близо 65 400 заповеди за отпускане на средства за ученици, записани в първи и осми клас в държавно или общинско училище. Кандидатстването за помощта продължава до 15 октомври, посочиха от АСП.

Финансовата подкрепа се отпуска независимо от дохода на семейството и е за покриване на част от разходите в началото на учебната година, при положение, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник или попечител.

Помощта се изплаща на два транша – петдесет на сто след влизането в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Средствата се връщат, ако ученикът не постъпи в училище, не продължи обучението си през втория учебен срок или има 5 отсъствия за 1 месец без уважителни здравословни причини за това, допълниха от АСП.

Средствата се отпускат въз основа на заявление-декларация, подадено в ДСП по настоящ адрес на правоимащите. Документите могат да се подадат лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване с квалифициран електронен подпис или с Персонален идентификационен код на НОИ, както и чрез електронната поща на ДСП по настоящ адрес, поясниха от Агенцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.