Над 600 000 се допитали до НАП за данъците си

Над 600 000 се допитали до НАП за данъците си

Над 600 000 са запитванията към Националната агенция по приходите (НАП) от началото на годината. Толкова са въпросите, постъпили към НАП по телефон и с имейл чрез Информационния център на агенцията.

Показателят расте с 20 на сто за година, което според приходната агенция се обяснява с това, че само с позвъняване или мейл, потребителите лесно може да намерят търсената информация, без да е необходимо да посещават клон на ведомството. Почти 158 000 са обажданията на телефона на НАП. Едва 18 секунди е било средното време на изчакване при приемане на разговор, а средното време на самия разговор е 5 мин. 90% от поставените по телефон казуси са получили разрешение още от първото обаждане, отбелязват от ведомството на Румен Спецов. Най-често българите се допитваме до данъчни консултанти, за да потърсим информация за сроковете и начините за деклариране на данъци, за уточняване на здравния статус и за помощ как да се ползват електронните услуги на НАП, които са над 100 на брой. Други 29 000 запитвания са отправени чрез имейл на електронния адрес на НАП, като на 90 на сто от тях е отговорено експресно в рамките на ден. Иначе през националния си телефон агенцията предоставя и автоматизирани справки. От тази услуга са се възползвали над 420 000 клиенти, като болшинството от тях са търсили информация за настоящ пенсионен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО).

Иначе с цел спазване на противоепидемичните мерки у нас, НАП препоръчва на клиентите си да ползват максимално електронните услуги, а посещенията на място в офисите да бъдат само при необходимост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.