Над 60 000 четвъртокласници на изпити по БЕЛ и математика

Над 60 000 четвъртокласници на изпити по БЕЛ и математика

60 320 четвъртокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване в следващите два дни. Изпитът по български език и литература в четвъртък (27-и май), а по математика в петък (28-и май).

Препитването започва в 10 часа и продължава 60 минути. Учениците със специални образователни потребности ще работят 40 минути по-дълго. Явилите се ще пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно.

Изпитът по български език и литература включва диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Четвъртокласниците ще отговарят също на 10 текстови задачи с възможност да изберат между три отговора. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Изпитът съдържа и задача с творчески характер, свързана със създаване на текст.

Изпитът по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи.

За националното външно оценяване по математика учениците могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.