Над 6 милиона европейци са кандидатствали за уседналост на Острова

Над 6 милиона европейци са кандидатствали за уседналост на Острова

Над 6 милиона молби за получаване на статут за уседналост са били подадени след Брекзит от граждани на европейски страни членки на ЕС, живеещи в Обединеното кралство. От тях са били одобрени 5,1 милиона, обяви днес британското министерство на вътрешните работи, предаде Франс прес.

Британското правителство обеща на гражданите на страните от ЕС, че те ще запазят същите права на живот и работа и че ще получават същите социални придобивки след Брекзит, ако са живели в страната преди 31 декември 2020 г. и са се регистрирали през програма, наречена "ЕС схема за уседналост" (EU Settlement Scheme) преди 30 юни 2021 г.
Като цяло 6,02 милиона заявления са били депозирани преди тази дата, като най-голям брой от тях са били в Англия. Само през юни са били депозирани над 400 000 заявления. Одобрени са около 5,1 милиона.
Хората, пребиваващи в страната от по-малко от пет години, получават пък временен статут, които им позволява да кандидатстват за постоянен статут на уседналост, когато прехвърлят прага от пет години на пребиваване.
"Това, че получихме над 6 милиона заявления в рамките на тази програма, бележи безпрецедентен успех и аз съм много доволна, че ние гарантирахме правата на толкова европейски граждани - наши приятели, съседи и близки", се казва в изявление на британската вътрешна министърка Прити Пател.
Министерството на вътрешните работи уверява, че правата на хората, които са все още в изчакване на решение - около 570 000 души - ще бъдат защитени в този период и че прегледът на най-малко сложните случаи ще приключи в идните дни.
По повод безпокойствата на редица асоциации за съдбата на най-уязвимите хора като бездомниците или децата, които са извадени по различни причини от семействата, властите увериха, че ще се приемат по-късни заявления за статут за уседналост, ако съществуват разумни мотиви, като в тези случаи подходът ще бъде гъвкав и прагматичен.
За другите случаи имиграционните служби ще изпращат предварително уведомление на всички лица, които са идентифицирани като подходящи да се възползват от схемата за уседналост. С тези уведомления тези хора ще бъдат призовани да се регистрират, за да не изгубят достъпа до правата си.
Великобритания напусна ЕС в началото на 2020 г., а след преходен период от една година, напусна и единния пазар и европейския митнически съюз, като сложи край на свободното движение на хора.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.