Над 6 200 000 лв. дарени на здравното министерство за борбата с COVID – 19 (ОБЗОР)

Над 6 200 000 лв. дарени на здравното министерство за борбата с COVID – 19 (ОБЗОР)

6 201 352 лв. са дарени на Министерството на здравеопазването за борбата с COVID – 19. Това стана ясно от справка на ресорния министър Кирил Ананиев относно средствата постъпили към сметката на ведомството от директни дарения, заплати на депутати и министри и от DMS  кампанията, която беше представена по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

„Към 29-ти април по сметката на Министерство на здравеопазването са постъпили 4 292 780 лв. от дарения. 1 326 300 лв. от тях са с воля на дарителя за получаване на тези средства от определени институции. 1 200 000 лв. са отишли в Националния център за паразитни болести, а 126 300 лв. в други лечебни заведения.”, посочи Ананиев. Без воля на дарителя са останалите 2 966 480 лв. За защитни облекла за многократна употреба ще бъдат насочени 1 500 000 лв. от тях, за закупуването на защитни очила ще бъде използван 1 млн. лв, а с остатъка от 466 480 лв. ще се закупят необходимите лекарства, апаратура, тестове, лични предпазни средства и консумативи, уточни Ананиев.
По бюджетната сметката на Министерство на здравеопазването са постъпили и 1 523 572 лв. от възнагражденията на народните представители, на Министерския съвет, на политическите кабинети и други държавни институции. „От Народното събрание сумата възлиза на 1 393 627 лв., а от политическите кабинети - 129 946 лв. Средствата са предоставени по бюджетите на всяка РЗИ за закупуване на тестове за коронавирус.”, посочи здравният министър. Във връзка с възходящата тенденция на регистрираните случаи на заразените в страната и увеличеният брой на заразени сред медицински специалисти пък ще се подпомогне дейността на лабораториите там при необходимост. „Където е необходимо ще се извършат и бързи тестове на медицински специалист и други рискови групи”, допълни Ананиев.

По DMS  сметка на номер 17 777 - DMS SOLIDARNOST,до 20.00 часа снощи са постъпили 385 000 лв. дарения. „С тях са закупени три респираторни апарата за болниците в Шумен, Силистра и Монтана“, посочи здравният министър.

Министерството е получило и дарения в натура. „Дарението в натурата от Китай, което беше договорено от премиера Бойко Борисов с премиера на Китай Ли Къцян , е от защитни маски N95 - 20 000 бр., 50 000 хирургически маски, 10 000 защитни облекла за еднократна употреба, 10 000 комплекта тестове за коронавирус, 10 000 защитни очила и защитни ръкавици и калцуни по 10 000.”, заяви Ананиев. От други физически и юридически лица пък са получени 10 000 предпазни шлемове, 14 575 опаковки лекарства, 5300 маски, 150 000 хирургически маски, дезинфектанти за ръце 10 80 литра, 100 предпазни костюми, автоматизирана система за екстракция на Столичното РЗИ, 147 респиратори, горива за линейки на стойност 100 000 лв. От Агенция „Митници“ са предоставени и 276 250 конфискувани маски, 17 280 опаковки антибактериален гел.

Вчера стана ясно, че учените ще завършат дистанционно и единствено 7-ми и 12-ти клас ще се върнат в училища за изпити. Засега затворени остават и забавачките. „Вие знаете, че всяка следваща стъпка, която предприемаме, я правим на базата на анализ от резултатите на взетите вече стъпки. Разбира се, че в момента щабът и правителството обсъждаме следващите стъпки. Считаме, че на този етап още не е дошъл моментът, в който да отворим детските градини и детските ясли.”, заяви здравният министър. Той допълни, че преди това да се случи трябва да са сигурни, че ситуацията у нас стабилна и няма да има обратен процес от връщане на заболяването. „Рискът за децата, ако е налице, не трябва да има никакъв компромис", подчерта Ананиев. Той посочи, че сред причините детските градини и ясли да бъдат отворени, подобно на други страни, е големият брой деца в тях.. „Събирането на толкова много деца, след това връщането им вкъщи и контактът с близки, обратно отиване в детската градина или ясла на другия ден, крият огромен риск за децата, и не само за тях. Ето защо не бързаме с взимането на такова решение”, допълни министърът.

Ананиев обясни, че след проведени разговори с общопрактикуващите лекари, е постигнат и консенсус относно имунизациите. „Подписал съм изменението на заповедта, с която се постига консенсус. Фиксирахме в заповедта, че става въпрос за деца до 18 години. Уточнихме, че освен във вторник и четвъртък, имунизации и реимунизации ще могат да се извършват и в друг ден, като се спазват всички мерки и не се позволява да се събират потоци на деца за имунизации и други хора с други оплаквания.”, заяви той. Когато общопрактикуващите  лекари няма деца за имунизации и реимунизации, те ще могат да преглежда и други пациенти, но при засилени мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.