Българският износ задържа ниво от над 56 млрд. лева на година, каза зам.-министърът на икономиката у нас Александър Манолев по време на бизнес форум в Русе. По думите на Манолев родното производство е качествено, защото се реализира на пазари като страните-членки от Европейския съюз (ЕС).

Освен страните от Съюза,

България развива и интензивна търговия със Сърбия, Северна Македония, Русия, САЩ и други.

В топ 10 на целевите ни пазари попада и южната ни съседка Турция.

По време на форума от ведомството отчетоха ръст на преките чуждестранни инвестиции с 1 млрд. лв. за 2 години. От началото на мандата на правителството общият размер на този тип инвестиции е над 5,6 млрд. лв. „Това са данните на Българската народна банка, но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които Националния статистически институт отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни зам.-министър Манолев. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е в ход процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са

получени над 2 хил. проекта,

които са в процес на оценка. „Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още икономическият зам.-министър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Световната банка: БВП на България ще се свие с 3.7 на сто през 2020 г.

Икономиката на България ще се свие с 3.7% през 2020 г. Така страната ще изпадне в рецесия поради въздействието от разпространението на COVID-19 върху износа и вътрешното търсене. Това прогнозират експерти в пролетната икономическа актуализация на Световната банка за Европа и Централна Азия.