Над 55% от българите искат да получат 5G смартфон за Kоледа, показва проучване на А1
3

Над 55% от българите искат да получат 5G смартфон за Kоледа, показва проучване на А1

Над 40% планират да отделят над 300 лева за подаръци, а най-щедри ще са в Кюстендил

Над половината от българите (55%) биха искали да получат 5G смартфон като подарък за Коледа. Вторият най-желан подарък е смарт телевизор за 13,9%, а списъкът се допълва от екскурзия (11,7%), черна техника (10,2%) и таблет 9,9%. Това показват резултатите от непредставително онлайн проучване, направено сред над 2 300 посетителите на А1.bg в периода 26 ноември - 9 декември 2021 година.

 

На въпроса на кого възнамеряват да направят подарък, по-голямата част от жените (45%) са отговорили, че вече са купили или планират да купят подарък на децата си. От друга страна по-голямата част от мъжете (47%) са отговорили, че планират да купят или вече са купили подарък на своите половинки (съпруга/приятелка). Общо 46,3% от анкетираните възнамеряват да направят подарък и сами на себе си за празниците.

По отношение на стойността на подаръците тази година най-голям процент (40,9) от анкетираните ще отделят над 300 лева, за да зарадват свой близък или себе си. Тези, които ще похарчат между 101 и 200 лева, и между 201 и 300 лева са с равен дял – по 16,1%. Най-щедри ще са жителите на Кюстендил, като 51,8% планират да закупят подаръци за над 300 лева, следвани от тези в София (48,9%), Варна (45%) и Бургас (43%).

Данните от изследването показват и някои несъответствия между това какво хората възнамеряват да подарят и какво очакват да получат за Коледа. Повечето от анкетираните възнамеряват да закупят или вече са купили 5G смартфон (49,7%), играчки (16,2%), парфюм (13,7%), таблет (11,3%) и книги (10,8%). На първо място и при двата въпроса е 5G смартфон, което показва и бързото навлизане на 5G технологията и търсенето на скоростта, която тя предлага. Скоростите в 5G ULTRA мрежата на А1 достигат над 1 000 Mbps и тя беше обявена за най-бързата 5G мрежа в страната за годината от Ookla*. Съвместимите устройства с мрежата от пето поколение се увеличават постоянно, а голяма част от тях са част от коледните предложения на телекома и могат да бъдат закупени както онлайн, така и от магазин.

27% от участниците в проучването са заявили, че ще купят подаръци за близките си и себе си в седмицата точно преди Коледа (17-22 декември). Това превръща последните две седмици преди празника в най-натоварените за търговците, като общо 56,4% от анкетираните планират да направят или вече са направили своите покупки между 13 и 23 декември. Резултатите от изследването показват, че 27% от хората са купили своите подаръци преди 13 декември и само 2,6% ще изчакат последния възможен момент - деня преди Коледа.

Плавно нараства популярността на дигиталните портфейли, като А1 Wallet, за закупуване на коледни подаръци. 8,6% от участниците в анкетата посочват, че предпочитат да плащат директно със своя смартфон при покупка на подарък. Плащанията в брой остават предпочитани от българите с 44,8%, но 41,9% ще платят за коледния подарък със своята банкова карта. Онлайн магазините също все повече привличат с възможностите за лесно и удобно закупуване на подаръци. 14,1% ще пазаруват само онлайн за всички коледни подаръци, докато други 66,9% смятат да комбинират пазаруването в мрежата, с посещение на магазин.

 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.