Над 52 млн. лв. приходи от нощувки за декември

Над 52 млн. лв. приходи от нощувки за декември

74, 6% от чуждестранните туристи у нас предпочитат луксозни хотели

74,6% от нощувките на чуждестранни туристи у нас през декември 2019 г. са регистрирани в луксозни 4- или 5-звездни хотели, сочат данни на НСИ. Приходите от престоя им в родните места за настаняване през същия период достигат 52 мнл. лв.

Спрямо последния месец на 2018 г. се отбелязва значителен ръст на приходите от нощувки в размер на 8,1%. Той се дължи на увеличението на посещенията и на български граждани с 9,8 на сто, и на чужденци в страната с 5,6%.

През декември луксозна почивка у нас си позволяват едва 42,5 на сто от българите. Хотелите с 3 звезди си поделят туристите - 28,8 % българи и около 10% по малко чужденци. Гостите на страната не са привърженици на местата за настаняване с 1 или 2 звезди, едва 6, 5 на сто от чужденците нощуват там. Българите са с цели 22% повече.

Общият брой на нощувките, регистрирани през последния месец на изминалата година е 905,2 хил.лв. или със 7,2 на сто повече от същия период през 2018 г. Най-голямо увеличение се наблюдава при местата с 4 или 5 звезди. Пренощувалите у нас през същия период отбелязват ръст от 2,3% в сравнение с 2018 г. и достига 447,6 хил.души. Регистрираното увеличение е както при чуждите граждани с 5,2 на сто, така и при нашенци с малко над 1%.

За месец българите са направили средно по 1,9 нощувки у нас, докато при чужденците са с 0,5 повече.

През отчетения период в cтpаната cа pаботили 2024 меcта c над 10 легла - xотели, мотели, къмпинги, xижи и дpyги меcта за краткосрочно настаняване.. Бpоят на cтаите в тяx е 58.6 xил., а леглата са двойно повече.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.