52 000 българи прехвърлят втора пенсия в НОИ

52 000 българи прехвърлят втора пенсия в НОИ

52 340 души са подали заявления за промяна на осигуряването им от Универсални пенсионни фондове. От тях 20 240 лица вече са пенсионери. Останалите, които още не са се пенсионирали, представляват 1,6% от осигурените към август 2020 г. лица, родени след 31 декември 1959 г. Това става ясно от данни на Националния осигурителен институт към месец октомври 2020г.

С промени в Кодекса за социално осигуряване, влезли в сила от 2016 г. законодателят даде възможност на лицата, родени след 1959 г., да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии", съответно във фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на ДОО, с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд. Необходимо е да бъдат спазени две условия, първото е прехвърлянето да се случи не по-късно от пет години преди да навършат общата пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО и второто е, да не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Въз основа на заявлението, натрупаните средства по индивидуалната партида на лицето в УПФ се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, т. нар. „Сребърен фонд“. Дружеството, управляващо универсалния фонд, трябва да прехвърли средствата в шестмесечен срок от датата на заявлението. То е задължено в едноседмичен срок от превода да изпрати на осигуреното лице извлечение от индивидуалната му партида, с което да го уведоми за прехвърлянето и за размера на преведените средства. След отпускане на пенсия по част първа на КСО, както и при смърт на лице, направило преди това избор за промяна на осигуряването, средства му, прехвърлени в „Сребърния фонд“, се превеждат във фонд „Пенсии“, съответно фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ на ДОО.

От НОИ уверяват, че изчисляването на индивидуалния коефициент при отпускане на пенсии, свързани с трудова дейност, от Националния осигурителен институт се реализира при стриктно спазване на нормативно установените правила.

Това включва както начинът за изчисляване размера на пенсиите и в частност - за изчисляване на индивидуалния коефициент, като елемент от пенсионната формула, който е нормативно регламентиран в Кодекса за социално осигуряване (КСО), така и детайлизирането на правилата в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.