Над 500 акта са съставили от Главна инспекция по труда през март

Над 500 акта са съставили от Главна инспекция по труда през март

Над 2000 са проверките на инспекторите само за месец

Съставените актове от инспекторите по труда за месец март тази година,  за нарушения на трудовото законодателство са 553 на брой. Точно 2 486 пък са извършените проверки от ИА Главна инспекция по труда за изминалия месец. Това става ясно от статистическите данни на ведомството.

Сумата по влезлите в сила наказателни постановления и одобрени споразумения е 836 450 лева. Констатираните нарушения на трудовото законодателство пък са общо 10 908 на брои. Инспекторите от ГИТ са издали и над 1000 наказателни постановления. От данните става ясно, че въпреки извънредното положение, проверките в инспекцията по труда се осъществяват. Над 1400 са проверените малки предприятия с до 9 човека, а 54 пък са проверените фирми с над 500 служители, сочат още данните на инспекцията по труда. От инспекцията напомнят, че срока за подаване на декларации по чл.15 от Закона за здравословните и безопасни условия на труд, се удължава с 1 месец, съобщиха експертите от ИА Главна инспекция по труда. Промяната на срока е във връзка с въведеното с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. извънредно положение за постъпили в срок ще се приемат декларациите по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, постъпили до един месец след края на извънредното положение, увериха от ГИТ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.