Над 50 пъти по-малко опити за ало измами в мрежата на VIVACOM

Над 50 пъти по-малко опити за ало измами в мрежата на VIVACOM

В резултат на съвместна операция на телекома и МВР

Мобилният оператор VIVACOM регистрира значителен спад на измамите по телефона в собствената мрежа. В резултат на съвместните усилия с МВР Главна дирекция "Национална полиция" само за два месеца – март и април, опитите за извършване на такива престъпления в мрежата на телекома са намалели над петдесет пъти.

Отчитайки високата социална цена на бизнеса с телефонни измами, жертва на който са предимно възрастни хора, VIVACOM предприе активни действия за извънреден мониторинг и ангажира допълнителен човешки и финансов ресурс за максимално ограничаване на възможностите за извършване на телефонни измами спрямо своите абонати и клиенти. Сформиран беше екип от експерти и беше създадена организация за ежедневен мониторинг на телекомуникациите за нетипичен трафик, който се изразява в последователно набирани множество стационарни номера от мрежата на VIVACOM от чуждестранни или български мобилни номера.

По данни на VIVACOM, през февруари 2019 г. броят на опитите за измами по телефона в мрежата на телекома е бил 81 000. В резултат на съвместната операция с МВР Главна дирекция "Национална полиция" през март 2019 г. опитите на измамниците да извършат престъпление вече са пет пъти по-малко – 18 792. През април опитите на измамниците да се свържат с абонати на VIVACOM са сведени до 1 515, което е 50 пъти по-малко.

VIVACOM ще продължи да си партнира с Националната полиция в стремежа за максимално ограничаване на телефонните измами. Телекомът отчита, че само с общи усилия може да бъде противодействано на този вид измами.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.