Над 50% от нас смятат родните продукти за отговорно потребление

Над 50% от нас смятат родните продукти за отговорно потребление

Над половината от българите или 54 на сто вярват, че потреблението на локално произведени продукти е стъпка към по-отговорно потребителско поведение. Резултатът ни нарежда втори в Европейски съюз (ЕС) след първенеца Италия (60%). Това показва проучване на една от търговските банки у нас.

Заедно с нас на второ място е и Португалия. За белгийците използването на мести продукти е от най-малка важност – там едва 23 на сто от респондентите посочват, че това е от значение. Освен това, 68% от българите заявяват, че

сами са решили да потребяват отговорно,

което е близко до средното за ЕС ниво. Това означава, че те са готови да намалят отпадъците и количеството използвани пластмасови продукти или опаковки, сами да готвят, чистят, ремонтират, както и да консумират по-малко месо. Най-много хора приемат отговорното потребление като кауза в Португалия – 83%. Въпреки че страната ни не е първенец в този показател, то българите вече се смятат за отговорни потребители. 92 на сто се определят като такива.

Според международното проучване „Обсерватория” на БНП „Париба лични финанси“ хората ще започнат сами да поправят уредите си, да ремонтират дома си и да потребяват повече локални продукти. Данните показват, че европейците са готови да променят потребителското си поведение към по-отговорно. Например, 87% от участниците в проучването са готови да намалят битовите отпадъци, които генерират и по-често да поправят различни уреди или мебели вместо да ги заменят с нови модели. По отношение на жизнения цикъл на техниката в дома, 86% от хората казват, че в бъдеще ще избират здрави устройства, дори и това да означава да ги ползват по-дълго време и да притежават по-стари модели.

Наблюдава се и готовност за намаляване на потреблението на ресурси и на замърсяващи планетата материали – 85% от анкетираните заявяват, че биха ползвали по-малко вода, електричество и горива. Използването на пластмаса, което е една от най-големите заплахи за планетата, ще бъде намалено от 84% от европейците.

В дългосрочна перспектива повечето европейци вярват, че отговорното потребление ще бъде наложено от самите потребители. Това мнение се споделя от 35% от участниците в проучването. Само 25% от българите споделят увереността, че потребителите ще променят навиците си сами, докато 64% от унгарците са на тази позиция, което е най-високото ниво в ЕС. Други 34% от европейците вярват, че промяната в потребителските навици ще бъде наложена с данъци. Те заявяват, че приемането на принципа „Който замърсява, плаща“ ще бъде най-ефективно за спасяването на Земята. У нас обаче 40 на сто смятат, че

защитата на околната среда ще бъде наложена със закон

Това е най-високото ниво в ЕС, което ни прави лидери в показателя. Резултатът е с близо 10% над средния за съюза 31%. Проучването показва, че има четири възможни сценария за развитието на света. Първият сценарий, наречен „Звездни системи“, предвижда либерален модел за развитие, в който независими икономически играчи създават основата за широк кръг от предложения с висока добавена стойност, където всеки човек има свободата да избере това, което го прави щастлив. Според втория, „Контрол на живота“, светът ще се развие към централизиран модел, който предполага разпространение на различни форми на проследяване, основано на необходимостта от централизиране на данни, които да осигурят масово навлизане в живота на свързани устройства и изкуствен интелект.

Третата опция „Триумфът на локалното мислене“ е базиран на децентрализиран модел, при който ще има засилване на локалната търговия, а също така и териториалния активизъм, което предполага известно ниво на автономност на местните общности. Последният модел е базиран на прехода на гражданското общество към по-задълбочена грижа за хората и заобикалящата ги среда. Това развитие стимулира ключови играчи да възприемат по-добри практики в името на колективния интерес като поставят под въпрос установените модели – стремеж към иновации, печалба и така нататък.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.