Снимки
Наши сънародници от Босилеград напират да учат висше в България Снимка: Северина Димитрова

51 наши сънародници от Босилеград се явиха на кандидат-студентски изпит в местната гимназия.

Изпитът се състоеше от решаване на тест с 40 въпроса по Български език и литература и История на България.

„Над 50 кандидат-студенти от Босилеград и българи от вътрешността на Сърбия се явиха на изпита вчера. Други 12 души кандидатстваха по магистърски и докторски програми. За разлика от миналата, тази година изпитите протекоха спокойно, без никакви провокации, което се дължи на новото ръководство на Гимназията. След проведените изпити комисията, в която имаше представители от МОН, Държавната агенция на българите в чужбина и Генералното консулство в Ниш, проведе работна среща в Културно-информационния център в Босилеград. На нея обсъдихме необходимостта от провеждане на подготвителни курсове по Български език и литература и История на България“, обяви председателят на КИЦ-а, Иван Николов. По негови думи голяма част от зрелостниците са се справили изключително добре с теста и не са срещнали затруднения при решаването му. „Децата изключително дълго време са се подготвяли. Почти всяка година имаме доста добри резултати, надяваме се и сега да е така“, обяви още Николов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Новият шеф на НЗОК: Две лобита диктуват в здравния сектор

В отрасъла има две силни лобита – на фармакокомпаниите и болничните. Групата на фармацевтичните компании формира цените и пробива навсякъде, а болничното лоби съществува на гърба на държавните и общинските болници.

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.