Над 50 на сто от застрахователите не криптират данните си

Над 50 на сто от застрахователите не криптират данните си

46% от застрахователните дружества посочват, че в повечето случаи всичките данни или само отделни файлове с поверителна и лична информация са криптирани. Повече от половината анкектирани обаче или 53 на сто отговарят, че данните им не са подложени на криптиране. Това става ясно от проведено проучване от Комисията за финансов надзор (КФН) сред поднадзорните лица относно използването на облачни услуги.

В проучването участват общо 113 фирми, от които 35 оперират на инвестиционния пазар (това са инвестиционни посредници, публични дружества, управляващи дружества и дружества със специална и инвестиционна цел), други 76 са застрахователни компании и 2 са осигурителни дружества. Данните за застрахователния пазар сочат, че според сектора облачните услуги са иновация, която значително спомага за намаляване на разходите. Други основни предимства според застрахователите са по-добрата стабилност на системите, по-лесното им възстановяване в случай на авария, както и намалени разходи за администрирането им.

Важно място в проучването заема въпросът за достъпа до данните в облака или по-точно кои служители разполагат с такъв. При 13% от отговорилите дружества достъп до такива данни имат само управителите, докато в 79% имат и други служители, но с определени задължения. Едва при 5% от дружествата всички служители разполагат с достъп до данни в облака.

При инвестиционния пазар, 26% от дружествата намират за много важна ролята на компаниите, предоставящи облачни услуги. Половината от тях или 56% нямат ясна оценка за подложените на криптиране данни и по-конкретно, кои от тях попадат в тази графа. 35% споделят в отговорите си, че са наясно с вида на данните, които са подложени на криптиране, като водещо е спецификата на клиента. 78% от управляващите дружества и инвестиционните посредници са посочили, че достъп до данните в облака имат определени служители. Много малко, едва 4% са тези, при които целият екипима достъп.

И двете осигурителни дружества, взели участие в проучването, отбелязват като важна ролята на компанията, предоставяща им облачни услуги. Също така знаят кои конкретни данни са подложени на криптиране(в частност чувствителни лични данни), както и къде се архивират, в случай на бедствие в центъра за данни при доставчика. Достъп до данните в облака имат определени служители и в двете дружества.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.