Инвалиди чакат почти по 2 седмици за безплатна е-винетка за личните си автомобили, научи „Монитор“. Сигналът е на близки на човек от малък град от Северна България в редакцията. Той има всички документи за инвалидност и бележки, че цялата процедура в социалните служби е според изискванията.

Въпреки това от 4 януари, когато е подал заявката си,


чак на 17-ти научава за издадената му винетка.

Информацията обаче не идва по официален път, а по нашенски - с познати. На останалите хора им се налага да ходят по-често до офисите на социалното подпомагане. За времето, през което електронният стикер не е бил издаден, Цветан Иванов е бил посъветван от служителите от офиса на социалното подпомагане в градчето да си носи всички документи, доказващи инвалидността му, а също така и копие от декларацията с входящ номер, за подаденото искане за винетката.

Вчера от социалното министерство отчетоха, че


44 323 българи с увреждания вече са получили е-винетка.


До момента са подадени 63 824 заявления за получаване на безплатен е-стикер, като около 19 000 все още не са обработени. За улеснение на хората, нямащи информация за безплатния си стикер се планира на сайта за е-винетки и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане ще бъде добавен бутон „Проверка на електронна винетка на правоимащите лица“, чрез който ще могат да се правят справки. При посещение на линка, проверката се извършва чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила, след което системата ще визуализира информация за заредена електронна винетка в АПИ и срока на валидността й. От министерството уточниха, че от другата седмица бутонът на сайта на АСП вече ще работи.

През настоящата година средно на ден в дирекциите за социално подпомагане постъпвали над 150 заявления. Тези, които са получили безплатен винетен стикер през 2018 г. са били 231 371. Предоставяните безплатни винетки са за сметка на бюджета на АПИ, като за това перо те са заделили 22 442 987 лв

Социалните обработват и


одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им,


след което ги предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, АПИ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година, твърдят от министерството.

Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор. Създадена е възможност и за подаване на заявления по електронен път и чрез Системата за сигурно електронно връчване, която е достъпна на електронен адрес e-gov.bg. Достъпът до системата се извършва чрез квалифициран електронен подпис или чрез персонален идентификационен номер на НОИ.

Право на безплатна винетка имат хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Лекият автомобил не може да е с обем на двигателя по-голям от 2000 куб. см, а мощността му трябва да е до 117,64 kW (160 к. с.).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Средновековна кула насред полето тъне в забрава

Висока близо 8 метра каменна кула от епохата на Късното средновековие, намираща се в двора на църквата „Свети архангел Михаил“ насред новозагорското село Коньово, тъне в забрава от историци и изследователи.

Ударила го при закачване на две мотриси заради авария

Щанга прати ватман в „Пирогов“

Ударила го при закачване на две мотриси заради авария

Ватман е пострадал тежко при злополука на бул. „Цар Борис III“ в района на кв. „Бъкстон“ в посока кв. „Княжево“. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност, предаде „Фокус“.