4 346 фирми от транспортния сектор в страната са или в риск, или застрашени от такъв. Това стана ясно от проучване на кредитния консултант „Кофас Груп“ за това как ще повлияе Брекзит на останалите страни. Фирмите взимат 17.6% от общия брой на компаниите в сектора.

“По традиция, всяка година обръщаме внимание къде има рискове и тази година това е Великобритания в контекста на Брекзит”, коментира управителят на компанията за България Милена Виденова. В случай, че се осъществи сценарият Брекзит без споразумение, в Европа най-засегнати ще бъдат автомобилната индустрия, стеоителството, търговията на дребно, както и цялостните вериги за доставка. Като страни,

най-голям отзвук ще има в Белгия, Холандия и Ирландия,

защото са износители.

За страните от ЦИЕ най-засегнат ще бъде сухоземният и транспортният сектор. В него ще има спад на търсенето, повишаване на оперативните разходи, както и недостиг на работна ръка. От всички държави в региона Полша ще пострада най-силно, тъй като търговският й обмен, както и обменът на хора с Великобритания е много голям. Очакванията са ръстът на БВП за тези страни да намалее на 3.5% през 2019 г., докато през миналата той е бил 4%.

За България ефектът от Брекзит ще е индиректно косвен,

тъй като стокообменът ни с Великобритания е нисък. За нас Великобритания се нарежда на 18-то място като вносител и на 12-то като износител. “Страната ни ще бъде повлияна косвено основно чрез Германия и Италия, тъй като ние не търгуваме толкова с Великобритания”, коментира Виденова.

За страна ни транспортният сектор играе важна роля – докато в страните от Стария континент средният дял на международния транспорт е 36%, то у нас той е 79.3%. Фирмите, регистрирани с такава търговска дейност, наброяват 24 726 през 2017 г., което е ръст от 3.6% спрямо 2016 г. За последните 10 години пък едва 368 от тях са заличени заради обявена несъстоятелност, а за последните 4 - 138. В момента обаче 17.6% или 4 346 фирми са с висок процент на рисково положение.

Въпреки това търговските ни взаимоотношения с Острова са стабилни. За 2017 г. износът ни към страната се е увеличил с 6.9% като възлиза на 1 135,5 млн. лв. Вносът от Великобритания за миналата година също бележи ръст, но от 1.48% и се равнява на 796.6 млн. лв. Друга положителна тенденция е, че

за последните 10 години броят на фирмите с британско участие се е увеличил с 24%.

Към днешна дата те са 16 452. “Няма ясна тенденция или статистика за изнасяне на фирмите от страната, а по-скоро на активизиране на действията, за да не губят изградената си работна мрежа с Евросъюза”, коментира Виденова пред “Монитор”.

По нейни думи в момента се предприемат мерки за засилване на взаимоотношенията и всяка страна се опитва да се възползва от ситуацията. “Голяма част от финансовите центрове са се изтеглили от Острова и са се преместили в Люксембург в търсене на сигурност”, довърши шефката на coface. Фирмите са отбелязали и 27% ръст на приходите.

Очакванията за тази година са да постигнем 3.6% ръст на БВП.

Друга прогноза за страната ни е спад в производството, предизвикан от липсата на работна ръка и от несигурното търсене. Политическата атмосфера пък също създава предпоставки за несигурност. Основен двигател за икономиката ни обаче ще остане вътрешната търговия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Заработиха новите трасета на ГКПП „Дунав мост“

Заработиха в тестови период новите трасета в реновираната зона „Изток“ на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. Те са общо осем – четири за товарни автомобили и още толкова – за леки. Предстои обектът да бъде открит официално.

Норвегия влага $6 млрд. в находище на петрол в Каспийско море

Equinor, известна преди като Statoil, и нейни партньори ще вложат 6 млрд. долара в строителството на нова петролна платформа на находището Азери - Чираг - Гюнешли край блеговете на Азербайджан, посочва в прессъобщение на норвежката компания.