Над 400 домакинства в Пазарджик ще бъдат със санирани жилища до есента

Над 400 домакинства в Пазарджик ще бъдат със санирани жилища до есента

С близо седем и половина милиона лева ще бъдат обновени жилищата на над 400 семейства от Пазарджик, разположени в общо 40 жилищни сгради. Това става възможно благодарение на изпълнението на два проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“, по които работи местната община. Това съобщи секретарят на община Пазарджик Румен Кожухаров.

Първият етап вече започна и по него мерки за енергийна ефективност се изпълняват в 13 многофамилни жилищни сгради в областния център, в които живеят 191 домакинства.

Строителните дейности включват подмяна на дограма, топлоизолиране, ремонт на покривите и други дейности, свързани с мерките за повишаване на енергийната ефективност. На някои места е планирано и подобряване на достъпа на хора с увреждания до сградите, конструктивно възстановяване и усилване, с което да се осигурят по-добри условия за живот, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Първият проект е на стойност близо 3 милиона и 700 хиляди лева, а вторият 3  637 000 лв. Очаква се строителните дейности да приключат предсрочно и до края на есента ремонтните дейности и в 40 многофамилни жилищни сгради да са финализирани, след което през зимните месеци администрацията ще е ангажирана предимно с оформянето на документите, които се изискват от Програмата.

Целта е ремонтираните жилищни сгради да достигнат най-малко клас на енергопотребление “С“, коментира Кожухаров и подчерта, че с изпълнението на проектите се предвижда и екологичен ефект, а именно намаляване на потреблението с до 11 500 мегавата и с над 2 500 тона на вредните емисии.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.