За 3 години: Над 400 000 декларации от БГ фирми на трупчета

За 3 години: Над 400 000 декларации от БГ фирми на трупчета

Крайният срок за подаване на декларации за липса на дейност изтича днес

Над 400 000 декларации за липса на дейност са подали фирми у нас през последните три години. Това показват данни на Агенцията по вписванията, предоставени на „Монитор“.

През 2018 г. около 148 000 търговци са декларирали, че през 2017 г. не са извършвали дейност. На следващата година декларациите са около 160 000 броя, в това число и тези на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Към края на миналата седмица пък около 140 000 търговци са посочили, че не са упражнявали дейност през 2019 г. Въведеното през третия месец извънредно положение

измести данъчните срокове

като фирмите получиха около 3 месеца гратис за декларациите си. Досега срокът за подаване на документи бе 31 март. Вече той е изместен на 30 юни, а публикуването на годишните финансови отчети се премести чак за 30 септември 2020 г. Освен основни данни на дружеството, трябва да се посочи актуална икономическа дейност, съгласно Класификацията на икономическите дейности, както и преобладаващата форма на собственост.

През годините процесът за деклариране на липсата на дейност бе значително улеснен. През 2018 г. бяха приети законови промени, с които декларациите вече се подават еднократно. Съгласно измененията, освободени от задължение да подават ежегодно декларация за липса на дейност са предприятията, които не са осъществявали дейност през 2019 г. или всяка следваща финансова година и са декларирали това обстоятелство в търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ с декларация по образец. Очаквано, най-много такива фирми без дейност има в по-големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. Не е ясно обаче от кои сектори пристига най-голям брой заявления, понеже търговците обичайно посочват дейности, които са в най-различни сектори.

Само законният представител на фирмата

може да подава заявления

Не се допуска лица, различни от законния представител на търговеца или на ЮЛНЦ, да подават заявление по образец Г3, или това е формулярът за неосъществена дейност. За това предупреждават от Агенцията по вписванията. От 2022 г. пък счетоводители също ще може да се явяват и да представят декларации, стига да имат нотариално заверено пълномощно. Често срещана грешка е, че подаваните декларции не са по посочения образец, утвърден от министъра на финансите. Той може да се намери на страницата на Търговския регистър и на регистъра на ЮЛНЦ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.