Над 40 на сто от българите ще харчат повече тази година

Над 40 на сто от българите ще харчат повече тази година

Ще дадем повече пари за почивка и за дома

Цели 42% от българите планират да харчат повече през тази година. Показателят намалява с 9 пункта спрямо 2020 г., сочат данни от годишното проучване „Обсерватория” на една от водещите финансови институции у нас за потребителско кредитиране.

С най-голям дял на желаещите да харчат сме именно ние, заедно с Румъния (42%) и Чехия (40%). Лидер в класацията пък е Словакия, където 72% от анкетираните посочват, че

през 2021 г. ще потребяват повече

Статистиките обаче показват, че тенденцията у нас по отношение на харчове се различава в сравнение с тази в други европейски страни. Всъщност плановете за разходи намаляват в Европа, като средно 34% от европейците смятат да харчат повече. За година показателят е надолу с 6 на сто, става ясно още от проучването на БНП „Париба Лични финанси”. „Отношението на европейците е да са внимателни и консервативни и това е естествено”, коментира управителят на финансовата институция в България Жозе Салойо.

В следващите 12 месеца българите планираме да дадем най-много пари за дома и за пътувания и развлечения. 55 на сто от нас са посочили, че ще харчат за потребление на техника и електроника, а други близо 50 на сто са посочили пътуванията и развлеченията. На трето място с 46% е ремонтът, следван от мебелите с 39 на сто. Над една трета от българите ще си купят нов смартфон, а пък други 30% ще купят материали за ремонт или изграждане тип „направи си сам”.

Любопитно е да се отбележи, че макар настроенията у нас да са за харчене, то приблизително половината от българите смятат и да спестяват повече през 2021 г.. 49% от анкетираните са посочили, че през следващите 12 месеца възнамеряват да заделят повече пари, което е със 7 на сто по-малко спрямо 2020 г.. В сравнение със средноевропейското ниво, което е 54%, показателят за България е

само с 5 на сто по-малък

Иначе проучването показва още, че българите продължаваме да бъдем песимисти. Ние даваме най-ниската оценка по отношение на ситуацията в страна ни, която за 2021 г. е 3,6 точки от 10 възможни или с 0,5 по-малко за година. Средно в Европа гражданите дават оценка от 4,7% или с 0,7 точки по-малко спрямо 2020 г.. Повече оптимизъм обаче има за личната ситуация, където българи и унгарци дават 4,7 точки и се нареждат последни в класацията. Средният резултат на Стария континент е 5,7 точки.

По отношение на дистанционната работа, 67% от хората посочват, че тя работи добре. Българите са под средното ниво с резултат 53%. Интересно наблюдение е, че на фона на песимизма по отношение на дистанционната работа, само 27% от сънародниците ни

харесват да работят само от офиса,

което е под средното от 37% за 15-те проучвани държави. Повечето българи или 54% предпочитат комбинацията от домашен и реален офис, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 41%.

Проучването е проведено в периода 27 ноември – 8 декември 2020 г. сред 15 европейски държави, сред които Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и други. Интервюираните лица са общо 14 200 души, на възраст между 18 и 75 години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.