Над 4 000 души край морето са обхванати от антиспин кампании

Над 4 000 души край морето са обхванати от антиспин кампании

Над 4000 души са обхванати в 3 антиспин кампании, проведени през годината във Варна, отчитат от общинската дирекция „Превенции“.

В кампаниите са участвали 185 доброволци, както и 81 специалисти - училищни лекари и медицински сестри, социални работници, педагози, възпитатели. 787 ученици от варненски гимназии са се включили в интерактивни обучителни сесии по превенция на ХИВ/СПИН и СПИ.

В системата за подготовка на обучители по метода „Връстници обучават връстници“, през 2019 г. са подготвени нови 90 доброволци. Предстои експерти от дирекция „Превенции“ да участват в Националната академия за доброволци и иновативни практики в изграждането и реализирането на местната политика по превенция на рисковото поведение, ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции.

По време на форума ще бъде представен опита на Варна в създаването и поддържането на партньорски мрежи с институции и организации, ангажирани с младите хора.

Девет нови случая с носители на вируса на ХИВ са регистрирани във Варна, съобщиха РЗИ в морския град. За сравнение, географското разпространение в страната показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове, като в София са 64 души, в област Пловдив – 15, Пазарджик –  9, Монтана и Русе - по 6, Велико Търново – 5, Кюстендил – 4, по 3 в областите: Бургас, Разград, Сливен, Смолян и Хасково, по 2 в Софийска област, Враца и Ямбол и единични случаи в останалите области.

На 15 август т г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември. РЗИ – Варна ще се включи с редица инициативи в кампанията. Сред тях са Седмица на отворените врати, раздаване на информационни материали, безплатно и анонимно изследване и лекции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.