Над 3700 домашни прасета заклани доброволно в пазарджишко

Над 3700 домашни прасета заклани доброволно в пазарджишко

Над 3700 прасета в т.нар.“заден двор“ в пазарджишко са заклани доброволно. Това съобщи областният управител Стефан Мирев на заседание на местната Областна епизоотична комисия.

Закланите прасета са били отглеждани в 2242 лични стопанства в 75 населени места в региона. Губернаторът допълни, че са готови и списъците на стопаните, които ще бъдат подпомогнати. Списъците са заверени от кметовете на населените места, официалните ветеринарни лекари, областния управител и са изпратени в МЗХГ.

В област Пазарджик извън 20 км санитарни зони, са постъпили списъци от Панагюрище, Поибрене, Оборище и Стрелча. Не са постъпили списъци от Велинград, Белово и с. Славовица, въпреки решението на Областната епизоотична комисия за подпомагане на стопаните и в тези населени места. След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви деня и часа.

Средства ще се превеждат и по банков път. Няма регистрирани нови случаи на заболяването Африканска чума по свинете в област Пазарджик, стана ясно по време на заседанието на Областната епизоотична комисия. След регистрираните две положителни проби за АЧС при диви прасета в землището на община Велинград, в ОДБХ Пазарджик няма новопостъпили сигнали. За периода от 19 до 25 август, служителите на РДГ Пазарджик са извършили около 450 проверки в горските територии, при които не са не са констатирали нови огнища на АЧС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.