2 млн. лева COVID помощи ще получат розопроизводители

2 млн. лева COVID помощи ще получат розопроизводители

323 земеделски стопани ще получат компенсации по схемата „Помощ в подкрепа осигуряването на ликвидност на земеделските стопани, производители на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ . Схемата се прилага за първи път в България и е нотифицирана от Европейската комисия по Временната рамка за мерки за държавна помощ заради коронакризата. Утвърденият бюджет за целевата помощ е в размер на 2 млн. лв., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". 

Допустимите за финансиране 323 земеделски стопани са подали заявления за 998,57 хектара площи с маслодайна роза. Най-много са кандидатите от област Пловдив – 145. От област Стара Загора ще бъдат подпомогнати 96 розопроизводители, а от област Пазарджик – 54. Припомняме, че чрез схемата розопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените от тях разходи при производство на цвят маслодайна роза от видовете Дамасцена и Алба, използван за преработка. 

Помощта, която

производителите ще получат, е в размер до 100 лева на декар.

Тя се предостави под формата на преки безвъзмездни средства за покриване на част от разходите, направени за отглеждане на розови насаждения на единица площ до периода на прибиране на реколтата през 2021 г.

Финансиране ще получат единствено регистрирани земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година. Допустими за финансиране са и производители, които имат подписан договор с розоварните, но нямат изкупени количества маслодайна роза. Кандидатите трябва да имат още и актуална регистрация в Регистъра по Закона за маслодайната роза.  Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати средствата на розопроизводителите до 5 ноември 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.