0

Д ве години преди изтичане на сегашния програмен период за прилагане на селската програма фермерите ще разполагат с над 62 милиона лева или (31 471 688 евро) за обезщетения от природни бедствия.

Две години преди изтичане на сегашния програмен период за прилагане на селската програма фермерите ще разполагат с над 62 милиона лева или (31 471 688 евро) за обезщетения от природни бедствия.

Средствата ще се прехвърлят в мярка 5 „Възстановяване на потенциала за селскостопанска продукция, претърпял щети в резултат на природни бедствия и катастрофични събития, и въвеждане на подходящи превантивни мерки”, която до този момент не успя да види бял свят, съобщава „Синор”.
С предложенията за шестото изменение на Програмата за развитие на селските райони, приети на последното заседание на Комитета за наблюдение обаче, е решено точно от кои други мерки ще се прехвърли нужния ресурс, който да захрани все по-нарастващите нужди от предпазване на фермерите от климатични промени или пък обезщетяването им при бедствия.


Условия
Допустими за подпомагане по мярка 5 ще бъдат земеделски стопанства, където се отглеждат свине, овце, кози или птици.
Мярката ще е структурирана в две подмерки. Първата подмярка предвижда финансиране на инвестиции за предотвратяване и ограничаване на разпространението епизоотии и масови болести по животните. Допустими ще бъдат дейности за инвестиции в инсталации за дезинфекция и дезинфекция, както и  съоръжения, оборудване и санитарна инфраструктура.
Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към възстановяване на производствения потенциал, нарушен от остро заразни заболявания по свинете, дребните преживни животни (овце и кози) и птиците.
Прехвърляне
Шест са неотворените подмерки, от които се пренасочват пари към бюджета на мярка 5. От подмярка 1.3. „Краткосрочен обмен на опит и посещения в земеделски и горски стопанства” ще дойдат 4 690 590 евро.
От подмярка 2.3 „Подкрепа за обучение на консултанти” се прехвърят 1 850 000 евро.
Ще има прехвъряне и от подмярка 4.4.2 „Непроизводствени инвестиции в малки стопанства от тематичната подпрограма”, където бюджетът надхвърля 2 млн. евро (2 078 316 евро).
Над 20 милиона евро ще бъдат прехвърлени от подмярка 8.5. „Инвестиции, подобряващи устойчивостта и екологичната стойност на горските екосистеми”.
Близо 9 милиона евро ще дойдат от подмярка 16.2. „Подкрепа за пилотни проекти и за развитие на нови продукти, практики, процеси и технологии”. Значителни средства от близо 20 милиона евро се прехвърлят към мярка 5 и от мярка 17 „Управление на риска”.