Над 31 000 стопани подали заявление за помощ по извънредната мярка

Над 31 000 стопани подали заявление за помощ по извънредната мярка "COVID 1"

За финансова подкрепа по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1” са кандидатствали общо над 31000 стопани, от които близо 15 000 са в сектор „Растениевъдство“. Всички те са легитимни и са в съответствие с Наредба 2 за прилагане на мярка 21 от ПРСР 2014-2020 г. Приемът по подмярката започна на 19 август и продължава до 21 септември 2020 г. 

В резултат на лоши метеорологични събития през 2020 г. са налице издадени констативни протоколи за напълно пропаднали площи. В някои случаи тези площи не са заявени през Кампания 2020 по схемите за обвързано подпомагане, а по схемите за единно плащае на площ (СЕПП) през Кампания 2020, което означа, че трябва да се поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

Предвид получени жалби от засегнати земеделски производители и искане от браншова асоциация в Министерство на земеделието са направени изменения, които предоставят възможност на близо 200 земеделски стопани с издадени констативни протоколи за пропаднали площи през 2020 г., също да подадат заявления по мярката и проверката за допустимите площи през 2020 г. да се извършва въз основа на заявените по СЕПП площи, заети със земеделски култури от приложение № 1 на Наредбата. Според направеното допълнение всички заявления на производители на плодове и зеленчуци, подадени преди 3 септември и обнародвани след поправките, стават невалидни.

Всеки кандидат има право да подаде едно заявление за подпомагане само по една от подмерките.

Във връзка с гореизложеното, кандидатите, подали своите заявления по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1", не е необходимо отново да подават заявления за участие.

Припомняме, че подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.