Над 3000 самотно живеещи хора получиха храна

Над 3000 самотно живеещи хора получиха храна

Над 3000 самотно живеещи възрастни хора с увреждания и с ниски доходи в област Благоевград бяха подкрепени с хранителни продукти по време на извънредната епидемична обстановка. По време на двете раздавания на храни в региона през април и май бяха раздадени общо 86 тона продукти от първа необходимост. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова, която се включи в акцията по разнасяне на пакетите в област Благоевград.

За цялата страна бяха раздадени около 1400 тона храни на представители на уязвимите групи на над 58 000 лица и семейства в партньорство с Българския червен кръст. Пакетите бяха осигурени от оперативна програма за храни, която се управлява от Агенцията за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика.

В петричкото село Дрангово заместник-министър Стоименова занесе хранителни продукти на Величка Пешева и дъщеря й Мария, които са от националната организация „Малки български хора“. Благодаря ви много, обичам да готвя и продуктите ще ми бъдат от голяма полза, зарадва се възрастната жена. Заместник-министър Стоименова я запозна с възможностите да се включи в програмата за осигуряване на топъл обяд и проекта на община Петрич за осигуряване на мобилна медицинска грижа. Хранителни продукти получи и 94-годишната Надежда Петрова от Благоевград, която е с множество заболявания.

Пред журналисти заместник-министър Стоименова каза, че по време на извънредното положение държавата не е спряла или забавила нито едно социално плащане за хора с увреждания. В изплащането на инвалидните пенсии няма забавяния, финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания върви по план, социалните и семейните помощи, подкрепата за технически средства, както и за осигуряването на безплатни винетки - също. Всички плащания по механизма за лична помощ също са направени навреме и не е допуснато прекъсване на предоставяне на тази услуга, добави тя.

Стоименова подчерта, че с цел предпазване на здравето на хората от уязвимите групи социалните работници правят индивидуални оценки на потребностите на хората с увреждания от лична помощ по дистанционен начин. В подкрепа на хората в неравностойно положение удължихме до 31 август периода, в който потребителите на социални услуги няма да се дължат такси, добави заместник-министър Стоименова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.