Над 3000 души за 10 дни разгледаха Панагюрското златно съкровище в родния му дом
2

Над 3000 души за 10 дни разгледаха Панагюрското златно съкровище в родния му дом

Само за броени дни над 3 000 души са се насладили на тракийския култов сервиз, съобщиха от Историческия музей в Панагюрище. Уникалните 9 златни съда се върнаха в родния си град по случай 70-годишнината от откриването на съкровището от  бяха изложени преди седмица в специално изградената през 2012 година зала – трезор.

Всеки един от оригиналните съдове бе поставен в отделна цилиндрична витрина с бронирано стъкло, а  посетите по ефектен начин със звук и светлина могат да си припомнят историята на панагюрското съкровище.

Уникалният сервиз е изработен в малоазийския град Лампсак и се състои от девет златни съда с общо тегло 6, 100 кг. Открити са през 1949 г. в околностите на град Панагюрище от тримата братя Бейкови. Златният сервиз за пиене включва фиала (блюдо) и осем ритона (чаши) с различни зооморфни и антропоморфни форми.

Съкровището е принадлежало на все още неизвестен тракийски владетел на племето одриси, управлявал в края на IV и началото на III в. пр. Хр.  За пета поредна година след споразумение с Министерството на културата тракийският шедьовър е изложен в Панагюрище в рамките на месец,

а медодобивният комплекс“ Асарел Медет“ в лицето на тогавашния изпълнителен директор проф. д-р Лъчезар Цоцорков, вече покойник, финансира изработването на две златни реплики на съкровището-едната за Националния исторически музей и другата-за Историческия музей в Панагюрище. Деветте оригинални златни съда ще останат в родния си дом до 16 декември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.