ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Вижте колко българи ще вземат по-рано втора пенсия

По данни на Комисията за финансов надзор

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Вижте колко българи ще вземат по-рано втора пенсия

Заетите вече с по 4 бона в партидите

Колко българи ще могат да вземат по-рано втора пенсия и защо? Отговаря Комисията за финансов надзор.

Според нейните данни над 300 000 са българските граждани, полагащи труд от първа и втора категория у нас, които взимат втора пенсия. Към края на декември 2020 г. 312 866 души са българите, упражняващи по-високорискови професии, като пилоти, локомотивни машинисти и техните помощници в БДЖ, минни спасители, стюардеси и стюарди, работници, заети под земята, или такива, заети в производството на пиротехнически вещества, и много други.

Това сочат данните от предварителните резултати от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за 2020 г. на Комисията за финансов надзор (КФН).

Реално в обхвата на първа и втора категория труд у нас попадат професии с по-висок риск за здравето и живота на служителите. Тук влизат българите, които събират или

преработват радиоактивни отпадъци

и отработено ядрено гориво, тези, които са заети в металургията, в багрилна кухня в текстилното производство, или такива, постоянно извършващи работа в хладилни помещения на хладилници за дълбоко замразяване при температура по-ниска от минус 10°C. Във втора категория попадат и част от хората на изкуството като балерини, балетисти, танцьори, циркови артисти, като акробати, гимнастици, балансьори и други. Всички те са задължени да се осигуряват в професионални пенсионни фондове (ППФ), а вноската им е изцяло за сметка на работодателя за разлика от универсалните пенсионни фондове (УПФ), където тя е за сметка на работодателя и на осигуреното лице. Осигуряването в ППФ дава право на срочна

професионална пенсия за ранно пенсиониране

получавана до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от държавното обществено осигуряване (ДОО).

Данните на КФН сочат още, че през последните години броят на хората, полагащи труд от първа и втора категория, расте. През 2015 г. в показателя влизат 278 062 души, а година по-късно 278 888 пенсионери. През 2017 г. има 297 323 души, през 2018 г. - 302 149 души, а преди 2 години има вече 308 640 българи с партида в професионален пенсионен фонд. Логично ръст има и при средния размер на натрупаните средства. В края на 2020 г. той е над 4000 лв., като бележи лек ръст от края на 2019 г.

Освен ДОО и частните фондове, в които трупаме пари за втора пенсия, пенсионната система у нас дава възможност и за трета пенсия. Тя е достъпна чрез доброволните пенсионни фондове, в които всеки гражданин на възраст над 16 години може да трупа средства в зависимост от постигната доходност през годината от конкретния фонд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.