Над 30 училища обмениха опит на форум за иновации

Над 30 училища обмениха опит на форум за иновации

Осем иновативни нововъведения в 2 начални училища, едно основно, 2 средни, 2 професионални и една профилирана гимназия бяха представени по време на първия областен форум „Иновативни методи и подходи за създаване на бъдеще за всеки ученик“, организиран от СУ „Райчо Каролев“ в Габрово и Регионалното управление на образованието.

Споделени бяха иновации, свързани с дигитални компетентности, емоционална и социална грамотност, иновативно чуждоезиково обучение, наука на сцената, проектно-базирано обучение, свободно време, целодневна организация на учебния процес.

Организаторите представиха проекта „Дигитални умения и знания на учениците от СУ „Райчо Каролев“ - град Габрово“. С „Училище за емоционална, дигитална и социална грамотност“ участваха ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Те представиха и нов предмет, който се изучава при тях - „Софтуерни и хардуерни науки“. Другото училище с нов предмет е НГПИ „Тревненска школа“ от Трявна, където има проектно-базирано обучение.

ОУ „Христо Ботев“ от Габрово показа модел за ранно чуждоезиково обучение чрез прилагане на иновативни подходи. Иновативни педагогически практики в целодневната организация на учебния процес споделиха от НУ „Васил Левски“. Партньорите от НУ „Климент Охридски“ в Пловдив демонстрираха как се работи в „Умна класна стая“. „Наука на сцената“ презентираха от СУ „Васил Левски“ в Севлиево. Иновацията „Свободна зона“ е на севлиевската ПГМЕТ „Иван Бъчваров“.

Техническият университет в Габрово също сподели своя иновация в областта на висшето образование „Иновативна платформа за електронно обучение, създаване и четене на интерактивни електронни книги“. Тази иновация е приложима и за училища.

Форумът помогна за изграждане на връзки, обмен на информация и идеи между иновативни училища и други, които не са с такъв статут.

Във форума, организиран в рамките на Национална програма „Иновации в действие“, участваха 150 участници от 30 училища от област Габрово, училища партньори от Пловдив, Поморие и село Крумово и представители на местната власт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.