Над 30% спад на новите ипотеки в Ирландия

Над 30% спад на новите ипотеки в Ирландия

Размерът на изтеглените нови жилищни кредити в Ирландия е 490 млн. евро към края на юни 2020 г. Това показват данни на централната банка на страната, цитирани от сайта irishtimes.com. Спрямо същия период година по-рано е налице спад в броя сключени договори за нови ипотеки с 31%.

От общата сума, 387 млн. евро кредити са договорени с фиксирана лихва. Това е спад на годишна база от 27 на сто. Други жилищни заеми за 103 млн. евро са с плаваща лихва, но и тук има спад - този път от 43%.
Средният лихвен процент при ипотеките в страната през юни е 2.79%. Според данните ирландците се нареждат на 4-то място в Еврозоната по най-висока лихва за ипотека. Пред тях са единствено домакинствата в Латвия, Гърция и Естония. Средно за Еврозоната лихвата по ипотечни кредити е 1.33%.
Предоговорените ипотеки са с близо двойно по-малко - 238 млн. евро, като нарастват със 17% спрямо май. По-голямата част от тях или 70% са с фиксирана лихва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.