Над 30 сигнала за манипулация на пазара на ток проверява КЕВР

Над 30 сигнала за манипулация на пазара на ток проверява КЕВР

Експертите от дирекция "Контрол по REMIT" към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извършват проверки на повече от 30 сигнала, получени от БНЕБ, АСЕР, пазарни участници и техни сдружения, включително и по сигнала на Българската Федерация на индустриалните енергийни консуматор (БФИЕК). В сигналите се съдържат твърдения, че определени търговски практики на участници на пазара може да се определят като манипулация или опит за манипулация на пазара на едро на енергия, в нарушение на чл. 3 и чл. 5 от REMIT, съобщават от регулатора.

В писмото на БФИЕК се поставят важни въпроси във връзка с гарантиране на прозрачността на пазара на едро на електроенергия и недопускане на търговски практики, които биха довели до манипулации и изкривяване на конкуренцията на пазара, уточняват от КЕВР.

Длъжностните лица имат правомощието да извършват предварително проучване при установени първоначални данни за извършена манипулация на пазара по смисъла на чл. 3 и чл. 5 от (REMIT). След приключване на предварителното проучване, ако се установят достатъчно данни за извършено нарушение, КЕВР с решение образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и 5 от Регламент (ЕС) 1227/2011. Следва да се има предвид, че тези проучвания се извършват в партньорство с Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (АСЕР) в съответствие с чл. 16 от REMIT, се посочва още в писмото до БФИЕК.

За всеки отделен случай КЕВР е длъжна регулярно да обменя с АСЕР информация за тяхното развитие, като при този обмен се спазват строги правила за гарантиране на пълна конфиденциалност и недопускане на изтичане на каквато и да е информация по текущи случаи. Това задължение произтича и от изискването, заложено в REMIT, при проучванията да се спазват принципите на справедлив процес, признати по-специално в Хартата на основните права на Европейския съюз, се изтъква в писмото на КЕВР.

С оглед на посочените изисквания за гарантиране на пълна конфиденциалност при проучването на текущите случаи, в Закона за енергетиката е предвидено решенията и протоколите от заседанията на КЕВР, свързани с предварителното проучване и установяването на нарушение по чл. 3 и 5 от Регламент (ЕС) 1227/2011 (REMIT), да нямат публичен характер и да не се публикуват на Интернет страницата на регулатора.

Въз основа на посочените основания, към момента КЕВР не може да предоставя конкретна информация за хода и резултата от текущи разследвания, тъй като по този начин ще бъдат нарушени изискванията на Агенцията за сътрудничество на регулаторите на енергия и Закона за енергетиката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.