Над 30 млн. лв. инвестират в образователната инфраструктура на Варненска област

Над 30 млн. лв. инвестират в образователната инфраструктура на Варненска област

Инвестициите в образователната инфраструктура на Варненска област през програмния период 2014-2020 г. надхвърлят 30 млн. лв., от които 19 млн. лв. са за обновяването на 9 общински училища и 3 детски градини в морската столица.

Това стана ясно на провелия се в Юнашкия салон във Варна граждански диалог „Европа в нашия дом” с участие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Провеждаме последователна политика за увеличаване на приема във висшите училища в направленията с очакван недостиг на кадри за пазара на труда – педагогическите, инженерните, природо-математическите и аграрните”, коментира министърът на образованието, изтъквайки усилията на правителството да обвърже пазара на труда с пазара на образование.

Той отчете, че се предоставят допълнителни стипендии за студентите, които изберат специалностите с очакван недостиг на кадри, а висшите училища получават и допълнително финансиране за тези специалности.

„Образователното и икономическото ни развитие зависи главно от учителите, затова правим всичко възможно не само с увеличението на заплатите, но и с новата ни национална програма „Мотивирани учители“ да привлечем повече млади хора в професията”, обясни министър Вълчев.

„Основната задача на учителя е да накара учениците да учат, затова той трябва да бъде подкрепен да бъде иноватор в учебния процес, да използва много повече методи, да се насърчава активното участие. Създаваме съвременна база за обучение на деца, ученици, студенти, но сградите не могат да дадат образование на младите хора.

Именно образованите млади хора са големият капитал на града ни, който преподавателите създават и развиват”, заяви кметът на Варна Иван Портних, който бе домакин на форума.

„Благодарни сме и за добрия социален диалог със синдикатите и работодателските организации, за подкрепата на правителството и на министерството на образованието, което ни съдейства да получим от държавата терените за нова сграда за Математическа гимназия”, изтъкна Портних.

Той информира, че общината продължава изграждането на нови спортни площадки, поетапно предприема обновяване в съответствие с всички европейски изисквания на площадките за игра в детските градини. В общинския бюджет са заложени средства за проектиране и изграждане на нова сграда на ДГ „Иглика”, както и за нова сграда към ДГ „Карамфилче”, посочи още кметът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.