Над 3% ръст на производството на млечни продукти
3

Над 3% ръст на производството на млечни продукти

Основен принос за увеличението имат храните от козе и биволско мляко

Над 3 на сто е бил ръстът в производството на мляко и млечни продукти за първите 9 месеца на годината. Това заяви в министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след откриването на международните специализирани изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и #RETAIL SHOW 2019. В събитието взеха участие и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа и на Италия - Н. Пр. Стефано Балди и представители на браншови организации от хранителния сектор.

По думите на министър Танева, основен принос за този ръст имат увеличеното производство имат млечните продукти от козе и биволско мляко. Тя добави, че това се дължи и на

 увеличаващото се търсене у нас и за износ

 на тези традиционни за нашата трапеза продукти. „Все пак те са свързани със здравословното хранене и стремежа на потребителите да си осигурят по-голямо разнообразие от продукти. Увеличено производство за периода се наблюдава и при птичите яйца. На практика във всяко едно от хранителните производства България или поддържа стабилно ниво или бележи ръст, като увеличение има и при износа.

„Цифрите за стокообмена със селскостопански стоки показват положително търговско салдо за нашата страна. Основният ни партньор на тази търговия са другите страни от ЕС. На тях се пада близо 75% от стокообмена. Не бива да забравяме, че през 2007 г. избрахме да бъдем част от един голям пазар от 500 млн. потребители. На него няма национални граници, а за да сме конкурентни получаваме субсидии от ЕС. Затова нашият хранителен сектор вече има едни от най-модерните фабрики в Европа”, добави тя.

На въпрос за дела на българските храни, продавани в супермаркетите у нас, Танева припомни, че всяка от големите търговски е започнала да реализира собствена програма как да предложи на потребителите и стоки родно производство. По думите й, данните на тези търговци също показват ръст и ще се търсят начини това да продължи.

Относно информациите за намаляване от следващия програмен период на евросубсидиите за българските фермери, земеделският министър каза, че проектът за бюджета на Новата селскостопанска политика на ЕС има намаление само по програмата за развитие на селските район Относно информациите за намаляване от следващия програмен период на евросубсидиите за българските фермери, земеделският министър каза, че проектът за бюджета на Новата селскостопанска политика на ЕС има намаление само по програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 „За директните плащания няма намаление.

 Те относително запазват нивата си и дори ще има увеличение. Има обаче завишени изисквания, защото потребителят иска екологосъобразно произведена храна”, поясни Танева. Министърът припомни, че става дума за общата сума за страна и не бива да забравяме непрекъснатото нарастване на обработваемата земя в България, а парите се разпределят на хектар от нея.

и (ПРСР).

Участниците в изложението са над 550 български и чужди фирми, като освен храни в ИЕЦ в София могат да се видят техника и опаковки за производството им и превозни средства за транспортирането им. Българските производители на млечни продукти акцентират, както на традиционните за нашата трапеза, така

 и на приготвените по рецепти от други райони на света.

 В зала 2 на изложението „Светът на млякото” мандра от района на Силистра представя и три нови млечни продукта без аналог на нашия пазар - млечни конци, каймак, както и три вида лабне (пресен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко). Всички те са произведени у нас с българско краве и козе мляко по автентични рецепти от Близкия Изток. Регионалният мениджър на фирмата за София Танер Шахин обясни, че идеята за пускането на пазара на тези продукти е от преди 3-4 години, но едва от няколко седмици те могат да се намерят в търговската мрежа реализира сега в известна степен има най-голям интерес към лабнето.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.