Над 25 550 българи в цялата страна са получили подкрепа от лични и социални асистенти, както и от домашни помощници през 2018г., съобщават от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Финансирането от държавния бюджет и подписването на споразумения между АСП и общините гарантира, че броят на нашенците, които са получавали услугите ще се запази и през 2019 г. С това се цели устойчивост при предоставянето на услугите в домашна среда. Този вид подкрепа ще се предоставя до 31 август 2019г. След 1 септември предоставянето им и финансирането ще продължи по досегашния ред за домашния помощник и социалния асистент. Личният асистент пък ще се предоставя по Закона за личната помощ. Сумата, която ще получава асистентът, който подпомага човек с увреждане за 8 часа ще е равна на минималната работна заплата – 560 лв., а през 2020г. тя ще е минималната работна заплата умножена по 1.2. Това означава, че ако инвалидът се нуждае от 8-часова грижа, заплатата на личния асистент ще бъде 732лв. Размерът ѝ ще се увеличава, докато стигне до 1,4 от минималното възнаграждение (650лв. през 2021 г.), тоест 910 лв. До 380 лв. от месечната помощ от 930 лв. за дете с 90% увреждане пък ще се приспада за асистент, като конкретният размер ще съответсва на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лв. от ползвателите на услугата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".