23 351 българи с увреждания се трудят като сервитьори, брокери или продавачи, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това са наетите служители в 4474-те социални предприятия в страната.

Такива са всички компании, в които работят хора от уязвими групи – инвалиди и роми, като предимно става дума за хора с увреждания. Статистиката показва, че фирмите развиват дейност основно в сферата на търговията на дребно, ресторантьорството и операциите с недвижими имоти. Това означава, че инвалидите се трудят като брокери, сервитьори, бармани, миячи на чинии, готвачи и продавачи.

Най-много социални предприятия у нас има в големите областни градове. София изпреварва останалите големи градове 4 пъти със 1558 фирми, в които работят хора от уязвими групи. Веднага след столицата по брой такива предприятия се нареждат областите Пловдив (372), Варна (340) и Бургас (231). Социалната икономика у нас е най-слабо застъпена в област Кърджали, където фирмите са едва 15, следвана от Монтана и Перник с по 18. В Разград, Сливен и Силистра те са над 20, а в Кюстендил 41. Освен осигуряване на работа социалните предприятия могат да предоставят и стоки и услуги на по-ниски цени или безплатно. Дейностите, които предлагат са свързани със спорт, развлечения и отдих, образование и социална работа, става ясно от данните на НСИ.

Повече по темата четете утре в хартиеното издание на вестник "Монитор".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нека хората не спират да работят, но да спазват всички правила за предпазване

Проф. Кантарджиев: Разболяването идва на четвъртия ден след досег с COVID-19

Нека хората не спират да работят, но да спазват всички правила за предпазване

Мисля, че досега позабавихме нещата, защото както стана дума, тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на хората. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията. Това заяви в ефира на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Вълчев: Има вероятност учебната година да бъде удължена до юли

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на bTV.