0

В ъв връзка с новата за ДАМТН дейност по контрола на качеството на горивата за битово отопление, инспекторите на Агенцията са направили 881 проверки в страната на обекти, разпространяващи твърди горива за битово отопление - въглища и брикети от въглища. Взети са 37 проби от тези горива, при три от които са установени несъответствия с изискванията за качеството, съобщиха от ДАМТН.

Във връзка с новата за ДАМТН дейност по контрола на качеството на горивата за битово отопление, инспекторите на Агенцията са направили 881 проверки в страната на обекти, разпространяващи твърди горива за битово отопление - въглища и брикети от въглища. Взети са 37 проби от тези горива, при три от които са установени несъответствия с изискванията за качеството, съобщиха от ДАМТН.

В резултат на тази дейност, през 2021 г. са били наложени 17 принудителни административни мерки, които са заради нарушения на показателите за качество на предлаганите твърди горива, за нарушения на изискванията за опаковане и етикетиране, както и за документни нарушения. В резултат, принудително са били изтеглени от пазара 227 305 килограма въглища. За установените нарушения са издадени 31 наказателни постановления. От тях са влезли в сила седем, на обща стойност 80 000 лева. При проверките през миналата година най-честите нарушения са били свързани с качеството на предлаганите брикети, както и с неотговарящите на нормите въглища.

За 2021 г. са били направени 1222 инспекции на бензиностанции. През миналата година са взети 1704 проби от течни горива, при които са установени 66 несъответствия с изискванията на нормативната уредба. Това е 3,23% от общото количество проверени течни горива за 2021 г. Общото количество изтеглено от пазара течно гориво през 2021 г. е малко над 208 000 л. Основните проблеми, установени при проверките на автомобилните бензини, са свързани с показателите за дестилационни характеристики, а при дизеловите - температурата на възпламеняване. Миналата година са били съставени 58 акта на собственици на бензиностанции и са издадени 64 наказателни постановления за 1,22 млн. лева.