Над 200 творби от 30 автори на Националната изложба „Карикатура“
3

Над 200 творби от 30 автори на Националната изложба „Карикатура“

Утре обявяват носителя на голямата награда за сатира на СБХ

Повече от 30 съвременни български автори с над 200 произведения общо ще събере 46-ата Национална изложба „Карикатура”, която тази година ще може да се види от 15 до 30 юли във фоайе Запад на Националния дворец на културата.

Сред участниците са изявени сатирични художници като доайените Милко Диков и Генчо Симеонов, асовете на средното поколение Ивайло Цветков, Алла и Чавдар Георгиеви, Любомир Михайлов, Валери Александров-Валекс, Ириен Александров, Никола Георгиев-Кайо, Анатолий Станкулов, Христо Недялков, Мая Чолакова, Диляна Николова, Маргарита Янчева и много други.

Интернационален дух в компанията

внасят Халит Куртулмуш – наш сънародник, който от години живее и твори в Бурса, косовският албанец Исмаил Кера, избрал за свой постоянен адрес Варна, както и белорускинята Марина Горелова от Минск, която по сърце е решила да членува в българската секция „Карикатура“ към СБХ.

Националната изложба на българската карикатура е ежегодно и обичано от публиката събитие – преглед на постиженията на съвременните наши художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Тя цели да стимулира развитието на това изкуство у нас, да допринесе за популяризиране на творчеството на родните автори, които и тази година получиха редица престижни награди в страната и в чужбина, и преди всичко – да развесели своите зрители и да ги провокира да мислят.

В изложбата са представени произведения, създадени от 1 април 2020 г. до момента. Освен карикатури и шаржове на известни личности експозицията съдържа сатирични рисунки, дигитална графика, живопис. Темите, както винаги, са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира и кризата като основно вдъхновение, но не липсват и актуалните интерпретации на пандемията и футбола, както и вечната еротична нишка.

Жури в състав Стоян Дечев, Валери Александров-Валекс (председател на секция "Карикатура" към СБХ), Диляна Николова, Любомир Михайлов, Светлин Стефанов (те нямат право да гласуват за собствените си произведения) ще определи носителите на най-престижните награди – на СБХ и на секция „Карикатура”, които ще бъдат обявени по време на официалното откриване утре от 18.00 часа в НДК, фоайе Запад (вход А4). Тогава ще бъдат обявени и лауреатите на „външните“ отличия, чиито имена „Монитор“ научи в аванс. Авторитетната награда на Столична община на стойност 1000 лева, учредена

в памет на големия български художник Доньо Донев

тази година се присъжда на талантливия карикатурист Валентин Георгиев от Русе. Българският Червен кръст ще връчи награда с финансово измерение 150 лева и поощрение от 50 лева съответно на Анатолий Станкулов и Халит Куртулмуш. Призът на в. „Дума“, по традиция „подплатен“ с 200 лева, отива при Ивайло Цветков, познат на читателите с ежедневната си карикатурна рубрика във в. „Монитор“. Наградата „Хриле и копита“ за карикатури на ловно-рибарска тематика, създадена от журналиста и сатирик Любо Николов – 500 лева и рог от елен лопатар, става притежание на Валери Александров-Валекс. Утре ще станат известни и избраниците на Дома на хумора и сатирата в Габрово и на клуб за хумор и сатира „Жарава“ към община Кубрат, които ще бъдат поканени да експонират изложба от свои карикатури в съответните градове.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.