Над 200 пъти ветеринари гонили безпризорни животни по улиците (ТЕМАТА)

Над 200 пъти ветеринари гонили безпризорни животни по улиците (ТЕМАТА)

Глобите в столицата за незаконната паша в града стигат до два стотака

Над 200 пъти от началото на годината на ветеринари и други експерти от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се е налагало да участват в хайка за залавяне в градовете и по шосетата на страната на безпризорни домашни или пък диви животни, попаднали в урбанизираните зони, сочи информация от санитарното ведомство, предоставена на „Монитор“.

Всички действия са били предприети след сигнал от граждани. Най-много са случаите в София-област - 39, 23 в област Пазарджик и 21 случая в София-град.

В 65 от тях не са били открити животните,

за които е сигнализирано.

По-често обаче животните са идентифицирани, става ясно чия собственост са, което позволява налагането на санкции. От началото на годината при такива случаи са издадени 58 акта и 74 предписания само от страна на областните дирекции по безопасност на храните.

Във връзка със станалия в последните дни случай с биковете в столичния кв. „Лозенец“, ОДБХ София-град е извършила няколко проверки в последните месеци. Собственикът на животните е установен. Още през юни му е съставен и връчен акт. За новото му нарушение през седмицата

му съставен и нов акт

по Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Даден е срок на стопанина до следващата седмица да премести животните си в животновъден обект.

По неофициална информация около една пета от оставените без надзор от стопаните им домашни животни, за които са били подавани сигнали, са били и без ушни марки.

Според разпоредбите на общините в страната се забранява пашата на селскостопански животни на територията на паркове, градини, училища, културни и здравни заведения, крайблокови пространства, сметоразтоварища и на местата, допълнително забранени за паша с разпореждане на местните административни органи. В съответната наредба на Столична община пък е дефинирано, че "селскостопански животни" са едри и дребни преживни животни, свине, птици и еднокопитни (коне, магарета и техните хибриди), а глобите за неизпълнението й варират от 20 до 200 лв.

От Бургас съобщават, че заблудена овца или говедо на морските плажове е обичайна гледка през лятото, особено в по-малките курорти на юг от Бургас. Не са редки и ситуациите с кокошки, пърхащи на метри от вълните.

В Русе припомнят тежката катастрофа от преди десетилетие, когато

две крави излезли през нощта на пътя за Разград

малко преди разклона за село Бъзън, а движещ се в посока Русе водач не успял да ги забележи и се блъснал в едната крава. При удара се отклонил и успял да удари силно и втората.

От БАБХ поясняват, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) отговорността на първо място е на стопанина на животните. Съгласно същия закон кметовете и кметските наместници са длъжни да "предприемат мерки за недопускане на свободно движение на животни по улиците на населените места". Органите на местното самоуправление - общинските съвети, организират изпълнението и контрола, като приемат Наредба за стопанисването и движението на животни, в т. ч. селскостопански, съгласно законодателството. МВР също има пълномощия да предотвратява подобно свободно движение на добитък по улици и шосета.

От санитарното ведомство уточняват, че от януари досега са се отзовали на няколко сигнала за свободно движение на папагали, таралеж, лисица и щъркел в районите на Бургас, Пловдив и в Софийско.


Главен път в Кюстендил стана пасище

СЕВЕРИНА ДИМИТРОВА

В Кюстендил, в района на главния път в близост до КАТ, от години коне прескачат мантинелата и се разхождат свободно по платното, създавайки предпоставки за катастрофи. Последно таксиметров шофьор потроши автомобила си след подобна среща с коне. След зачестилите случаи беше изградена еластична ограда, която обаче отново не спира животните.

Масово коне щъкали по паркове и детски площадки в Дупница. Случаите през годината не са един или два, което принуди кметът на общината инж. Методи Чимев да поиска от ОДБХ - Кюстендил, списък на всички собственици на коне и техния брой на територията на града и селата. Причината за това са зачестилите нощно време свободно движещи се коне в района над парк "Рила" и в района на главен път Е-79.

Животинският обект, където се прибират свободно движещи се коне, работи през деня, като за миналата година са "арестувани" 46 животни на 33-ма собственици - 22-ма от тях са от Дупница, а 9 от село Бистрица. За всяко животно се плаща 20 лв. за залавяне и 25 лв. за престой до 24 часа. За последния месец на миналата година са прибрани 8 коня на трима собственици.


Таралежи налазват големите градове

ИВАН ПЕТРОВ
„Има наблюдения, че таралежите се срещат все повече в урбанизираните територии“, каза за „Монитор“ д-р Христина Клисурова от спасителен център „Зелени Балкани“. „Предполагам, че са най-често намираните, но са и най-лесната жертва на пътния трафик и на бездомни кучета“, поясни тя. По думите й заради санирането на сградите често страдат и прилепите, защото ги хващат неподготвени през деня и се опитват да ги прогонят.

На въпрос какви животни най-често се спасяват в центъра д-р Клисурова поясни, че най-много са щъркелите, като от началото на годината вече са приети около 300. „Най-често те пострадват от изгоряло гнездо или липса на единия родител. Имаше и такива, които се налагаше да ги сваляме от гнездата, защото и двамата родители са загинали. Най-чести са бракониерските посегателства при обикновените мишелови по време на ловния сезон през зимата, защото те се концентрират по ниските части около пътищата и са много лесна мишена. Най-редкият вид, който сме спасявали тази година, са египетски лешояди. Те са един от най-бързо изчезващият вид в Европа“, добави експертът.

Питон „изчезна“ в Минерални бани край Хасково

БОЖИДАР СЪБЕВ

5-метров йероглифов питон изчезна през лятото на 2014 година от терариума в курортното селище Минeрални бани край Хасково. Хората се стресираха и започнаха трескаво да претърсват дворове, тавани и мазета. След два дни издирване и претърсване на практика на всички жилищни, селскостопански и складови помещения в курорта женският питон беше открит.

Оказа се, че влечугото е успяло да се провре в тясното пространство между стената и гипсокартона, с който е облицована клетката. В помещението за най-големите змии в терариума живеят още тигров питон и анаконда. Възможно е питонът беглец да се е скрил там заради конфликт с другите две влечуги, твърдят специалисти.

В хасковския квартал „Орфей“ пък редовно препускат коне, които са оставени без надзор от стопаните си. Имало е случаи, когато животните пресичат изключително натоварения първокласен път Хасково - Димитровград. По чудо още не е станала тежка катастрофа с безпризорните табуни, казаха пътни полицаи.

В зоопарка в Добрич спасяват пострадали диви пернати

ИВА ДИМИТРОВА

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич се полагат професионални грижи не само за обитателите на зоопарка, но и за пострадали диви животни. Някои от спасените животни остават за малко, други намират тук своя втори дом.

„Продължаваме да работим като спасителен център за диви животни“, казва директорът на зоопарка Християн Христов. Последните пострадали, за чието спасяване са откликнали от центъра, е през месец май. Получен бил сигнал за два щъркела, единият от които бил прострелян. В зоопарка са промили раната му, която след време напълно заздравява. През ноември миналата година са спасени три млади пеликана, не успели да излетят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.