Над 200 души се отказали да бъдат приемни родители

Над 200 души се отказали да бъдат приемни родители

203-ма са заличените от регистрите приемни родители от началото на 2019 година до ноември, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане.

Едва 95 приемни родители пък са получили разрешение от държавата да се грижат за деца в риск, става ясно още от данните на АСП.

Все по-малко българи искат да станат приемни родители. В 500 приемни семейства няма деца, това пък показват данните на Националната асоциация за приемна грижа.

80% от заличените приемни родители са отписани поради лични причини - влошено здравословно състояние, напускане на страната или смяна на местожителството, както и заради промяна на професионалните интереси. В същото време в 507 приемни семейства към ноември 2019 година няма настанени деца. Най-много приемни родители без настанени деца има във Варна (45), Търговище (39), Велико Търново (37), Монтана (33), Русе (29).

Основни причини за намалелия интерес според Националната асоциация за приемна грижа са липсата на социална сигурност на приемните родители и влошените обществените нагласи срещу приемната грижа. В същото време данните на Агенцията за социално подпомагане отчитат, че 1930 българчета растат в приемни семейства към края на ноември 2019 година. От тях 170 са с увреждания. 90% от децата в приемни семейства идват от родните си семейства и от семейства на близки и роднини, при които са били настанени, уточняват още експертите.

Според статистиката на АСП бебетата остават средно 1 година в приемно семейство, преди да бъдат върнати в родните им семейства или да бъдат осиновени, децата до 6 години остават средно 2 години, а децата на възраст между 6 и 14 години - приблизително 5 години. Липсата на социална сигурност идва от условието сега приемните родители да се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на пълно осигуряване. Те нямат осигуровки за рисковете трудова злополука, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете. Втора причина за ниската мотивация към приемното родителство е лошото отношение към приемната грижа. Приемните родители са обект на атаки за това, че получават възнаграждения за труда си, като политически и религиозни общности създават противопоставяне между родните и приемните семейства, уточняват от Асоциацията за приемна грижа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.