Над 20 главни архитекти в Североизтока са възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“
2

Над 20 главни архитекти в Североизтока са възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“

Повече от 20 са главните архитекти, възпитаници на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, които работят в общинските администрации в Североизточна България.

Това съобщи арх. Марин Велчев – председател на Камарата на архитектите в България, Регионална колегия Варна (КАБ-РК Варна). Това е отличен атестат за високото качество на обучение и професионалната реализацията на възпитаниците на единствения извънстоличен Архитектурен факултет, допълни арх. Велчев, който също е завършил висшето си образование в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Само за последните две години 18 възпитаници от специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет са новоприети членове, получили проектантска правоспособност от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна (КИИП-РК Варна), сподели инж. Снежана Милева - председател на браншовата организация в морската столица.

Данните бяха изнесени по време на подписването на рамков договор за сътрудничество между ВСУ „Черноризец Храбър“, КАБ – РК Варна и КИИП – РК Варна. Архитектурният факултет работи в тясно сътрудничество с двете браншовите организации и има пълната им подкрепа за инициативи на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ и на катедра „Архитектура и урбанистика“.

Двете камари са от изключително значение за професионалната реализация на завършващите студенти. Ректорът на  ВСУ „Черноризец Храбър“, проф. д-р Петър Христов коментира необходимостта от тясна връзка с професионалните организации, която е насочена не само към включването на експертите от практиката в образователния процес, но и участието на студентите в реална работна среда – част от иновативния проект на университета „Образование в партньорство“.

Страните се договориха да си сътрудничат по основни приоритети, свързани с разширяването на контактите между университета и бизнеса в сферата на образованието, научната и развойна дейност, обмяната на опит и споделянето на ресурси в областта на професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

ВСУ „Черноризец Храбър“ и браншовите организации обединяват усилията за организирането и провеждането на съвместни практически занятия, практики и стажове във фирми, членове на регионалните колегии на КАБ и КИИП във Варна, научно-практически семинари, кръгли маси, конференции, допълнителни обучения, следдипломни квалификации, професионално обучение за придобиване на степен на професионална квалификация и други инициативи в сферата на архитектурата, строителното инженерство и пожарната безопасност.

Ще бъдат разширени възможностите за практическо обучение на студентите и други обучаеми във водещи проектантски и строителни фирми по програмата „Образование в партньорство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Професионалните камари ще окажат съдействие за осигуряване на стипендии и заплащане на семестриалните такси от проектантски бюра, членове на регионалните колегии във Варна на студенти с отлични учебни постижения.

Университетът ще предложи възможности за повишаване квалификацията на членове на Регионалните колегии на КАБ и КИИП, както и участие в съвместни образователни, изследователски и научно-приложни проекти.

2021 г. е юбилейна година за специалност „Строителство на сгради и съоръжения” - 25 години от началото на обучението по тази специалност във ВСУ “Черноризец Храбър”. През 2022 г. в университета ще се отбележат и 20 години от първия випуск на специалността “Архитектура”. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.