Повече от 20 родни биопроизводители представиха продуктите си на жителите и гостите на Варна, по време на пазар, организиран от Министерство на земеделието, храните и горите.

Посетителите имаха възможност да дегустират и да си купят органични продукти като био козе и овче сирене, гъби шийтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от био грозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. Представените продукти са от доказани български производители, които са подкрепени от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г).

Показател за сериозния интерес към развитието на българското био производство е и факта, че за последните 10 години броят им се е увеличил 20 пъти. Това заяви при откриването на събитието, което се проведе в Морската градина на Варна шефката на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХГ, Елена Иванова. Тя посочи, че през 2008 година броят на биологичните производители у нас е бил едва 311, докато 10 години по-късно техният брой е надхвърлил 6 600.

В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс. Освен по отделната мярка 11 „Биологично земеделие“, повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР. Кулинарната демонстрация, която се проведе в рамките на пазара, бе водена от Ути Бъчваров, който демонстрира предимствата на родните биопродукти. Гостите на събитието имаха възможност да опитат и от специално приготвените миди с ориз и девисил по варненски.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини