Над 20 000 граждани и фирми поискаха кредитна ваканция

Над 20 000 граждани и фирми поискаха кредитна ваканция

Над 20 000 граждани и фирми поискаха да се възползват от отсрочка при вноските по банков кредит. Това показват неофициални за първите 3 дни от пускането на облекчението, цитирани от Асоциацията на банките в България.

Механизмът предлага няколко варианта за отстрочване. Изрядните платци може да забавят плащането или само на главница, или на лихва и главница. Третата възможност се отнася за револвиращи инструменти.

Освен това, банките могат да договарят индивидуални схеми за отсрочване, различни първите три варианта. От асоциацията обаче предупреждават, че при отсрочване не се правят промени по условията на договора, например лихвата, таксите и други.

„Одобреният на 10 април 2020г. от БНБ и вече прилаган от банките в България “Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества – финансови институции във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. от Народното събрание извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19” /Ред за отсрочване/ по никакъв начин не предвижда и не допуска промени в условията на договорите с клиентите, които да водят до изменение на договорената лихва”, пишат от АББ, като допълват, че такова изменение не е разрешено и от насоките на Европейския банков орган (ЕБО).

Редът за отсрочване се прилага от банките и техните дъщерки дружества, но не и от небанковите компании. „Всякакви други мерки и механизми, приети от държавата за подпомагане на гражданите и бизнеса, включително отпускане на нови кредити или такива мерки, свързани с подпомагане обслужване на вече съществуващи кредитни задължения с подкрепа от държавата, са напълно различни случаи от описания начин за облекчаване на длъжниците. Банките в България, както и тяхната асоциация - АББ, не определят условията по държавни мерки и механизми и те не зависят от решения на кредитните институции”, допълват от асоциацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.