Над 2 тона вредни храни спрени на границата през 2020 г.

Над 2 тона вредни храни спрени на границата през 2020 г.

Повечето продукти с изтекъл срок на годност отиват в хотели, училища и ясли

През 2020 г. са спрени 2 144  тона вредни храни на българската граница. Това показват данни на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитирани от БТВ.

От тях 510 тона са сладък пипер, 493 тона са мандарини, 387 тона нар, а 128 тона  - фъстъци. При животинските храни са спрени 70 тона съставни продукти, 53 тона млечни продукти, 40 тона рибни и 29 пчелни продукти. Най-честите нарушения са изтекъл срок на годност, замърсяване, липса на документи за произход или пък внасяне от незаконни обекти. Всъщност голяма част от храните с изтекъл срок на годност все пак влизат на пазара. 

„Повечето храни с изтекъл срок на годност отиват в хотели, детски градини и ясли, училища и болници”, каза д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” в ефира на бтв. Така значителен дял от непродадената продукция отново достига до потребителите. Според Иванов голяма част от туристическия сектор използва продукти, които иначе не можем да намерим в търговската мрежа, което създава непознат за потребителите паралелен пазар.

Той изтъкна, че изтеклият срок на годност не означава, че храната е развалена.

„Това важи специално за млечните храни – сирена, кашкавали - и много често това не може да се усети, затова е масова пратика, сменят се етикети”, поясни Иванов.

Най-многобройни са вредните храни, по-точно плодовете и зеленчуците, внесени от Турция. „В повечето случаи става въпрос за използване на препарати, които не са разрешени в Европейски съюз (ЕС). Всъщност официалният повод за спирането им е това”, обясни експертът. Той предупреди, че няма как да разберем дали плодовете и зеленчуците у нас са пръскани с такива химикали, защото те се намират вътре в самите растения.

„Няма как простото измиване или накисване малко с вода да реши проблема”, каза още Иванов. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.