Над 2 пъти скачат доматите от полето до магазина

Родният зеленчук на едро с 0,25 евро по-скъп от ЕС

Над 2 пъти скачат доматите от полето до магазина

БГ кашкавалът с над 1,8 пъти по-висока цена от средната за общността

Цената на дребно на доматите и краставиците през последните 4 месеца е двойно по-висока от изкупната цена, получавана от производителите на зеленчуците. Това сочи анализ на пазара на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), предоставен на „Монитор“.

В периода декември 2020 г. - март 2021 г. средните цени на дребно на доматите

са били от 2,63 лв./кг през януари до 2,75 лв./кг

- през декември и март. Разликата между изкупната и цената на дребно варира от 0,91 лв./кг през последния месец на миналата година до 1,35 лв. през февруари. Съответно за периода най-голяма разлика от над 3 пъти между двете цени е отчетена през декември 2020 г. Единствено през втория месец на годината тя е само 2 пъти, а през март достига 2,3 пъти, когато изкупната цена е 1,20 лв./кг, сочат още данните на САРА.

При краставиците цените на дребно за последните 4 месеца са от 2,94 лв./кг за декември до 3,99 лв./кг - през февруари.

Цените на едро на доматите в ЕС през февруари приближават най-ниските нива за последните 5 години, около 0,90 евро/кг. Испания, която успя да постигне увеличение на цените до 0,86 евро/кг през м. януари, отново регистрира спад до 0,54 евро/кг през февруари и независимо че се очаква леко покачване, цените ще останат с поне 10% под миналогодишните. Цените за март и април в ЕС

се прогнозира да бъдат между 0,80-1,00 евро/кг,

като по този начин ще останат с около 10% под средните за този период на годината. У нас през март цените на оранжерийните домати българско производство са били със средна цена на едро от 2,24 лв. (1,154 евро) за килограм, което е с над 0,25 евро по-високо, отколкото средната цена за Евросъюза.

Цените на едро на краставици през миналия месец се задържат на нива по-ниски от миналогодишните и се очаква в следващите месеци да вървят надолу, най-вече поради излизането на нова реколта и намаление на разходите за отопление. В Полша цените са без промяна на месечна база - 1 евро/кг, което представлява с 12% под тези преди година. На едро в Турция те са вече на нива около 0,55 долара/кг (около 90 ст. по курса от петък), като те ще продължат да поевтиняват. През

март в България средните цени на едро са били 3,04 лв./кг

като в сравнение с тези в Полша са с 1,5 пъти по-високи и над 3 пъти от турските, и то при положение че родните зеленчукопроизводители са ползвали широко рекламирания по-евтин природен газ, договорен преди година от правителството.

През март цените на сладкия пипер на едро в Испания остават около 1,20 евро/кг, което е спад с 9% под тези от миналата година. Цените на едро в Турция остават стабилни и в края на март са 0,75 долара/кг (около 1,24 лв.), което е с +7% на годишна база по данни на www.tridge.com. В следващите седмици цените ще вървят надолу, но се предполага, че няма да паднат под 0,60 долара/кг (около левче). У нас средната цена на едро за март по данни на ДКСБТ бе 2,85 лв./кг.

Анализът на САРА сочи още, че средната цена на едро на кашкавала у нас през миналия месец от 11,02 лв./кг е с над 1,8 пъти по-висока, отколкото регистрираната за аналогичния продукт сирене „Чедър“ за целия ЕС, която през март е била 6,03 лв. за кило.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.