Над 2 млн. лв. за стопаните на свине заради чумата

Над 2 млн. лв. за стопаните на свине заради чумата

В област Русе бе обявена бедствено положение

Най-вероятно обезщетенията за стопаните на избитите прасета заради АЧС ще са над 2 млн. лв. Това обяви във вторник пред БНТ зам.-изпълнителен директор на БАБХ Цвятко Александров. По думите му животните се обезщетяват на пазарната цена, като има и съфинансиране от Европейският съюз.

По отношение на умъртвяването на животните в свинефермата в Николово и използването на пожарникарска пяна, той поясни, че процедурата се извършва по хуманен начин и само чрез този метод ще се случат нещата за ограничаване на заразата. Зам.-председателят на БАБХ обясни още, че за това умъртвяване се използва въглероден двуокис. На въпрос дали ще има обезщетения за малките стопанства Александров подчерта, че за това трябва да има законово основание.

По отношение на поскъпването на свинското месо, председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов обясни за „Монитор“, че тенденцията за

нарастване на цените му се наблюдават в цяла Европа.


„Ние още от март алармирахме за това състояние на нещата. Причината е, че през миналата година заради чумата в Китай бяха избити много прасета и многолюдната държава усилено започна да внася свинско месо. Освен това и в различни страни на Стария континент също има проблеми с болестта. От началото на годината в Европа и у нас цените на това месо нараснаха с 35 на сто. Засега има малък застоя в цената, но от септември се очаква още да поскъпне и така от началото на годината повишението да стигне 40%“, прогнозира браншовикът.

Той припомни, че за българските месопреработватели

свинското е основна суровина,


като освен българско месо има внос главно от Дания, Герчания, Испания и Франция. „С говеждо работим много по-малко. От чумата страдат, както животновъдите, така и преработватели“, обясни тя.

Междувременно бе, съобщено, че дребни собственици от област Сливен превантивно са ликвидирали стопанствата си, за да предотвратят загубите от задължителната евтаназия на прасетата при евентуално откриване на огнище на болестта "африканска чума по свинете" в района. Това съобщиха от областната администрация. В района се отглеждат 5070 животни в 2 420 стопанства от типа "заден двор". Предстои да бъдат установени малките стопанства, където се извършва развъдна дейност.

Заради откритото огнище на свинска чума в комплекса в Николово, днес бе обявено бедствено положение в Русе, съобщиха от областната управа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.