0

Н ад 2 750 първокласници във Варна, записани в 38 общински училища, от които едно начално, 27 - основни и 10 – средни, влизат в клас. Други 430 хлапета ще посещават подготвителни групи в училищата за деца на 5 и на 6 години.

Над 2 750 първокласници във Варна, записани в 38 общински училища, от които едно начално, 27 - основни и 10 – средни, влизат в клас. Други 430 хлапета ще посещават подготвителни групи в училищата за деца на 5 и на 6 години.

Общо около 30 000 ученици ще влязат в класните стаи на 15 септември във Варна, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Училищата ще работят съгласно Насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19, издадени от Министерство на образованието и науката.

Новата учебна година официално се открива днес и във висшите учебни заведения на Варна. Церемонията в ТУ-Варна започна в 9 часа пред сградата на Машинно-технологичния факултет. Тя бе присъствена само за студентите от I курс, заради противоепидемичните мерки. За всички останали учебната година в ТУ-Варна започна присъствено по утвърден учебен график и при задължително носене на предпазна маска в университета.

Официалното откриване на новата академична година в Икономическия университет е час по-късно в двора на висшето училище. На тържествената церемония ще бъдат връчени отличията „Студент на годината“ и „Докторант на годината“.

Първокурсниците имаха възможност ден по-рано да опознаят своя университет по време на традиционните информационни дни, чиято програма е публикувана в сайта на ИУ – Варна. Студентите втори, трети и четвърти курс започват редовно учебните занятия.

С церемонията в Южния парк на УМБАЛ „Света Марина“ в понеделник бе открита Новата учебна година и в Медицинския университет във Варна.