Над 2 000 одобрени безлихвени заеми след рестарта на антикризисната схема

Над 2 000 одобрени безлихвени заеми след рестарта на антикризисната схема

Общо изтеглените кредити до момента са близо 40 000

Одобрените безлихвени заеми за физически лица, които ще бъдат отпуснати след рестарта на антикризисната схема, са 2 014 на брой. Общата им стойност е почти 10 млн. лв., съобщи Българската банка за развитие (ББР). През март, с решениена Министерски съвет, бюджетът на програмата бе увеличен със 100 млн. лв., за да може да се продължи подкрепата за пострадалите служители и самоосигуряващи се лица, които не могат да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

Така от началото на мярката досега броят на одобрените безлихвени заеми вече е над 39 790, а общата им стойност е почти 178 млн. лв. Банките-партньори, които потвърдиха участие в обновената програма и вече приемат заявления за безлихвени кредити до 6 900 лева, са ПИБ, Инвестбанк, УниКредит Булбанк, ОББ и Райфайзенбанк. Очаква се до дни и Централна кооперативна банка да поднови приема на документи.

1 414 е броят на потвърдените за гарантиране заеми по антикризисната програма в подкрепа на бизнеса, като общата им стойност надхвърля 205 млн. лв. Така общо по двете мерки – за физическите лица и фирмите, ББР е потвърдила заеми на стойност над 383 млн. лв..

Припомняме, че ББР гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори, а именно Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, ПИБ, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ.

Заемите с гаранция от ББР се отпускат при намалени изисквания за обезпечение, с по-нисък лихвен процент и с възможност за гратисен период до 3 години. Средният размер на кредитите до момента е 145 200 лв. Най-голям е делът на микро и малките предприятия – 76%, втори са средните предприятия с 21%, като най-малък е делът на големите компании – 3 на сто. Сроковете за кандидатстване и по двете гаранционни програми са удължени до юни 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.