Над 1900 са фирмите с просрочени задължения над 50 000 лева, които са под наблюдение от НАП-Варна. 6 милиона борчове пък има най-солидният длъжник на данъчните, обяви директорът на териториалната дирекция, Милена Колева.

Тя обаче отказа да уточни от коя от 7-те области, в които оперира НАП-Варна, е длъжникът. Според Колева „убеждаването” на подобни длъжници дава резултат. „Доста трудни или рискови субекти си погасиха задълженията”, коментира тя. В резултат от действията на данъчните, салдото е намаляло с 6 милиона лева.

Само за регион Варна с 20 милиона лева повече са погасените просрочени задължения през миналата година, спрямо предходната 2017-а, посочи шефката на варненските данъчни. В национален мащаб доброволно внесените данъци са с 87 на сто повече на годишна база.

„Това означава, че нашето общество се дисциплинирало и е вече фискално грамотно. Целта не е да глобяваме хората. Тази държава не се издържа от глоби и санкции, а от доброволно внесени данъци”, отбеляза още Колева.

Рекорден ръст от над 86% събрани суми от задължения в доброволния срок отчитат от НАП- Варна , заяви шефът на дирекция „Събиране“ Мирослав Нонев. Той коментира, че в резултат на наложените нов тип взаимоотношения между данъчно задължени лица и публични изпълнители, през изминалата година има увеличение с около 7% или над 83 милиона лева в национален мащаб на доброволно декларираните приходи от данъчно задължени лица.

Има ръст и при събиранията на просрочени задължения. „Увеличението на новия дълг е над 7,6%, а на стария е 5,45 %. Общата събираемост на просрочените задължения е нараснала с 12,41%“, каза още Нонев.

Той допълни, че в резултат на изпращане на автоматични електронни съобщения, са отчетени много добри резултати при погасяване на задълженията. „Миналата година стартира този процес и в национален мащаб, в срок от 3 месеца след изпращане и получаване на съобщението за напомняне, длъжниците са погасили около 70% от неплатените суми“, посочи още шефът на дирекция „Събиране“.

Над 300 проверка и над 70 ревизии са осъществени през миналата година на фирми, занимаващи се с електронна търговия. Установените допълнителни задължения са за общо 4 милиона лева. През миналата година варненските данъчни са провели и 509 търга. Събрани от тях са над 2,8 милиона лева, което е с близо 900 000 лева повече от предходната година, посочи още шефът на дирекция „Събиране“ при НАП-Варна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

КРИБ благодари на ДПС за прецизирането на мярката 60/40

КРИБ благодари на ПГ на ДПС за прецизирането на мярката "60 на 40" в съотвестствие с искането на работодателската организация. В писмото до парламентарната група на Движението за права и свободи се казва: "Доволни сме от това прецизиране, тъй като по този начин мярката ще може да заработи много по-ефективно, а също така и по-малките предприятия ще могат да се възползват."

Великобритания отчита 44% спад в регистрациите на нови коли

Броят на регистрациите на нови коли във Великобритания през месец март спада с 44% в сравнение със същия период през миналата година, сочат данни на Дружеството на автомобилните производители и търговци (SMMT).