187 590 467 млн. лв. ще отидат за обучения и заетост на уязвими групи през 2019 и 2020г. Това предвижда плана на Националната стратегия за намаляване на бедността, който е публикуван за обществено обсъждане.

Уязвими групи са хората с увреждания, малцинствата, както и тези, които живеят в риск от социално изключване. Над 30 млн. лв. ще отидат за насърчаван на работодателите да наемат инвалиди. Очакванията са по схемата да бъдат включени 4310 души. Освен това за провеждането на 80 специализирани трудови борси за младежи са заделени 160 000 лв. Така например за 2021 г. е заложено младежката безработица да е 7% при 9.5% за второто тримесечие на 2017 г. През 2019г. над 9 хил. безработни ще могат да се възползват от програмата „Работа“, която е с общ бюджет от 80 000 000 лв.

Със стратегията и мерките заложени в нея се цели хората, живеещи в риск от бедност у нас да намалява. България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%. За преодоляване на негативните социално-икономически явления освен в насока заетост на безработните ще се работи и за повишаване на трудовите доходи и редуциране на неформалното заплащане на труда. Минималната работна заплата през 2021г. трябва да достигне 650 лв. Сред мерките са борба с бедността и социалното изключване, подобряване адекватността на системите за социална закрила, осигуряване на добри условия на труд. Според документа ситуацията на пазара на труда у нас устойчиво се подобрява.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мартин обирал редовно баба Станка

Жителите на с. Сотиря споделят, че заподозреният за убийството на 7-годишната Кристин е извършвал множество кражби в селото. Известно е, че една от най-често ограбваните къщи е на баба Станка, която живее сама.

Леки катастрофи, напрежение и размяна на обиди и ругатни в колоните

Втори ден десетки водачи са блокирани на АМ „Струма“ край Дупница

Леки катастрофи, напрежение и размяна на обиди и ругатни в колоните

Втори ден десетки водачи останаха блокирани на АМ „Струма“ край дупнишкото село Дяково. Опашката е над 3 километра, като в нея има както леки коли, така и тирове.