187 590 467 млн. лв. ще отидат за обучения и заетост на уязвими групи през 2019 и 2020г. Това предвижда плана на Националната стратегия за намаляване на бедността, който е публикуван за обществено обсъждане.

Уязвими групи са хората с увреждания, малцинствата, както и тези, които живеят в риск от социално изключване. Над 30 млн. лв. ще отидат за насърчаван на работодателите да наемат инвалиди. Очакванията са по схемата да бъдат включени 4310 души. Освен това за провеждането на 80 специализирани трудови борси за младежи са заделени 160 000 лв. Така например за 2021 г. е заложено младежката безработица да е 7% при 9.5% за второто тримесечие на 2017 г. През 2019г. над 9 хил. безработни ще могат да се възползват от програмата „Работа“, която е с общ бюджет от 80 000 000 лв.

Със стратегията и мерките заложени в нея се цели хората, живеещи в риск от бедност у нас да намалява. България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за Европейския съюз. По последни данни за 2017 г. равнището на бедност у нас е малко над 23%. За преодоляване на негативните социално-икономически явления освен в насока заетост на безработните ще се работи и за повишаване на трудовите доходи и редуциране на неформалното заплащане на труда. Минималната работна заплата през 2021г. трябва да достигне 650 лв. Сред мерките са борба с бедността и социалното изключване, подобряване адекватността на системите за социална закрила, осигуряване на добри условия на труд. Според документа ситуацията на пазара на труда у нас устойчиво се подобрява.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Автобус пламна на спирка в Горно изворово

Автобус „Сетра“, превозващ пътници от Казанлък към Горно изворово е пламнал секунди след като стигнал спирката на центъра на селото към 19,00 часа на 6 декември  и по време на слизане на пътниците.

Осъдиха 80-годишна баба за кражба на 1,5 т грозде

 

82-годишна жителка на братядаскаловското село Гранит е осъдена на 3 месеца условно с 3-годишен отлагателен срок за изпълнение на наказанието, съобщиха от районния съд в Чирпан

Баба Христина К. застанала пред Темида за опит да открадне близо тон и половина грозде от лозето на своята  съселянка Иванка Д. Чепките от сорта „Велика“ на стойност 3 675 лв вече били натоварени на каруцата, когато родственик на собственичката се появил на местопроизшествието и успял да спаси стоката .

1000 лева глоба за охранител, оставил куче да умре от глад и жажда

Млад мъж, работещ като въоръжена охрана в рудник „Трояново 3“ на комплекса „Марица изток“ ще трябва да заплати 1000 лв затова че оставил кучето си без храна и вода и по този начин го довел до гладна смърт.